Promovirana knjiga „Osnove akušerstva“

Sarajevo, 09. februrar/veljača 2021. – U Sarajevu je danas predstavljena knjiga „Osnove akušerstva“ autora doc. dr. Hane Hastor, doc. dr. Fatime Gavrankapetanović-Smailbegović i prof. dr. Dževada Džanića. Knjiga „Osnove akušerstva“ namijenjena je prije svega stručnoj javnosti, ljekarima i medicinskom osoblju koje se bavi ginekologijom i akušerstvom, ali i svim drugim medicinskim radnicima u BiH.

Autori su na oko 390, kroz pet dijelova i 22 poglavlja strana predstavili osnove akušerstva, grane medicine koja je stara koliko i ljudski rod. Knjiga sadrži oko 186 originalnih ilustracija i 18 tabela.

„Knjiga „Osnove akušerswtva“ je značajna jer je zasnovana na najsavremenijim dostignućima akušerstva, ali i dugogodišnjoj praksi autora. Radi se o vrijednom i korisnom medicinskom štivu, koje u što skorije vrijeme treba postati univerzitetski udžbenik“, istaknuo je prof.dr. Senad Mehmedbašić, profesor ginekologije i opstetricije te dugogodišnji klinički ljekar.

Prof.dr. Vajdana Tomić, profesorica je ginekologije i opstetricije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, naglasila je značaj knjige obrazovanje budućih ljekara, ginekologa i akušera u Bosni i Hercegovini.
„U kliničkoj medicini nema veće odgovornosti u donošenju odluka od one koju svakodnevno donose one koji se bave akušerstvom, jer svi oni koji se bave ovom granom medicine, odgovaraju za dva ljudska života istovremeno. Ova knjiga će im pomoći u donošenju kvalitetnih odluka, obnavljanju stečenog i sticanju novih znanja“, kazala je prof.dr. Tomić.

Knjiga „Osnovi akušerstva“ namijenjena je stručnoj javnosti i značajno će pomoći akušerima, ginekolozima, ali i stručnjacima u drugim granama medicine.

„Sretna sam što je ova knjiga objavljena, jer se odavno nije desilo nešto lijepo u domaćoj ginekologiji, a ovo jeste lijep događaj. Moram istaknuti tekst knjige koji je sadržaja, čitljiv, potkrijepljen originalnim ilustracijama iz kliničke prakse“, rekla je prof.dr. Jasmina Gutić, specijalista ginekologije i akušerstva i subspecijalista ginekološke onkologije.

Prof.dr. Kenan Drljević, specijalista ginekologije i akušerstva, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zenici posebno je naglasio da su autori napisali knjigu „hirurški precizno“, da osim što ukazuje na probleme u akušerstvu nudi i smjernice i daje prijedloge kako te probleme riješiti.

„Nadam se da će i ova knjiga doprinijeti povećanju broja prirodnih poroda, jer je broj poroda carskim rezom zabrinjavajući. Akušerstvo treba vratiti u rađaone iz hirurških sala“, naglasio je prof. dr. Drljević.

Jedna od autorica knjige doc.dr. Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović posebno se zahvalila pacijenticama i malim pacijentima koji su bili inspiracija autorskom timu za pisanje knjige.

„Tokom četiri godine, koliko je trajao naš rad na ovom projektu, nastojali smo kroz vlastita, ali i iskustva vodećih svjetskih stručnjaka, a vjerujem da smo u tome i uspjeli prenijeti sve izazove i odgovore na brojna pitanja sa kojima se ljekari i medicinski radnici koji se bave akušerstvom svakodnevno susreću“, kazala je doc.dr. Gavrankapetanović-Smailbegović./Almasa Bajrić/

O AUTORIMA
Doc. dr. Fatima Gavrankapetanović- Smailbegović rođena je 12. aprila 1966. godine u Sarajevu. Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu završila je 1990. godine. Magistrirala je 2005, a doktorirala 2012. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Dugogodišnje stručno iskustvo je sticala na Ginekološko-akušerskoj klinici Univerzitetsko kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Usavršavala se na vodećim klinikama za oblast ginekologije i akušerstva u Sloveniji i Hrvatskoj. Od 2016. Imenovana na mjesto direktora Discipline za ginekologiju i porodiljstvo Univerzitetsko kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Viši je asistent na Medicinskom fakultetu UNSA.

Prof. dr. Dževad Džanić rođen je 01.01.1951. godine u Velikoj Kladuši. Završio je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 1975. godine, gdje je i magistrirao 1988. godine. Doktorirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1996. godine. Prof.dr. Džanić je specijalista ginekologije i akušerstva sa bogatim višegodišnjim iskustvom, a svoje obrazovanje je usavršavao na vodećim ginekološkim klinikama u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj. Redovni je profesor na Fakultetu zdravstvenih studija Univerziteta u Bihaću.

Doc. dr. Hana Hastor rođena je 4. maja 1985. godine u Bihaću. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2009. godine. Magistrirala je na Medininskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 2011. godine. Dvije godine kasnije na istom Fakultetu je doktorirala. Stručno obrazovanje započeto u Kantonalnoj bolnici „dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću 2009. godine, usavršavala je na vodećim klinikama za oblast ginekologije i akušerstva u Bosni I Hercegovini, Sloveniji i Njemačkoj. Trenutno je zaposlena na Univerzitetskoj klinici Charite u Berlinu, na Berlinskom Znanstvenom Institutu (Berlin Institute of Health).