Prva OŠ: Petar, Belma i Nejra osvajači nagrada za poeziju i prozu

U Prvoj osnovnoj školi Živinice danas je održana press konferencija povodom uspjeha mladih literata na konkursima u zemlji i inostranstvu. Svoje uspješne učenike predstavila je nastavnica bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika Marica Ferhatbegović.

“Okupila sam talentovane učenike koji vole pisanu riječ, tako da sam svoju ljubav prema poeziji i čitanjem knjiga uspjela tu ljepotu prenijeti i na mlade generacije. Pomno biramo pjesme koje šaljemo na konkurse i kada dobiju nagrade tada nam je drago da smo izabrali ono pravo što je najbolje. Zahvaljujući društvenim mrežama radimo i preko raspusta, tako što im ja sugerišem na koje teme da obrate pažnju i šta bi oni mogli odabrati za svoje stvaralaštvo, u čemu imaju najviše uspjeha. Koristim ovu priliku da se zahvalim učiteljicama koje su uložile mnogo truda za ove naše dobitnike nagrada dok su išli u niže razrede osnovne škole, a to su Eldina Đug i Sabaheta Hodžić”.

Nagrađeni učenici su Petar Lučić i Belma Ramić iz IX-a i Nejra Kadrić iz IX-c razreda. Dakle, zajedničko im je da vole poeziju, da osvajaju nagrade i da su maturanti u svojoj osnovnoj školi. O svom stvaralaštvu i nagradama Petr Lučić kaže:

“Počeo sam ozbiljnije pisanje pjesama prije 3 godine, a prva adresa na kojoj sam učestvovao na konkursu je Banja Luka. Početkom februara dobio sam nagradu za “najemotivniju pjesmu” na Šantićevom festivalu djece pjesnika. Od nagrada još izdvajam 1.nagradu Eurospko naslijeđe 2015, od Federalnog ministarstva obrazovanbja BiH, a dobitnik sam 2.nagrade u kategoriji osnovci poezije 9.Međunarodnog festivala poezije i kratke priče mladih “Duško Trifunović”Novi Sad. Dobitnik sam i specijalne nagrade na 11.Međunarodnom dječijem festivalu Kreativna čarolija Mionica 2015. u Srbiji”.

Belma Ramić je takođe dobitnica mnogih priznanja i nagrada za poeziju i prozu:

“Dobitnik sam 3.nagrade za poeziju u kategoriji osnovaca 4.Međunarodnog festivala poezije i kratke priče “Rade Tomić” 2015, takođe 3.nagrada u istoj kategoriji festivala “Mihajlo Kovač” 2015, te 3.nagrada za humor za djecu Lazarevac 2015 pod nazivom Pošto Beograd.Takođe stizale su i nagrade za prozu, pa sam tako dobitnik 2.nagrade “U čast učitelja” Ečka 2015, 2.nagrada na 12.Međunarodnom festivalu “Vezeni most”-Pismo malom princu, Bosanska riječ 2015, te 1.nagrada na temu “Šta znaš o fašizmu” u organizaciji SUBNOR TK 2015. Za najkreativnije pismo takođe sam dobitnik nagrade od BH Pošte 2014.godine”.

Nejra Kadrić je dobitnik 3.nagrade za poeziju za kratku priču na festivalu “Rade Tomić” 2015, 3.nagrada za kratku priču na Festivalu “Mihajlo Kovač”, 2.nagrada na Festivalu “Duško Trifunović” 2015, 2. nagrada “čedomir Jovanović” 2015. Bačka Palanka za najljepšu ljubavnu pjesmu i 2. nagrada na Festivalu humora za djecu Lazarevac 2015 i prva nagrada “Pošto Beograd 2015.godine. Nejra je još dobitnik nagrada za prozu-osvojila je prvo mjesto ” U čast učitelja” Ečka 2015 i 1.nagrada Europsko naslijeđe Federalno ministarstvo obrazovanja 2015.godina.

Nagrađenim učenicima i njihovoj nastavnici mentorki Marici Ferhatbegović čestike za postignute uspjehe i osvojene nagrade!/Š.G./