Prva OŠ: Poboljšanje uslova rada-stalni zadatak

Danas se zaključuje treća sedmica od kada su učenici ponovo u školskim klupama, sa mnogo želja i očekivanja u svom odgojno obrazovnom napredovanju. Prva osnovna škola je u prethodnoj godini bila plasirana na 2.mjesto u TK po postignutim rezultatima u nastavnim i vannastavnim aktivnostima i ukupnoj djelatnosti škole, pa su očekivanja za postignuto u 2017/18.još veća.

Maturanti su ispraćeni s krajem maja, a po prvi puta u školske klupe zasjelo je 133 prvačića, razvrstanih u pet odjeljenja.Zajedno sa odjeljenjem Osnovne muzičke škola Prva OŠ Živinice u tekućoj godini broji 1038 učenika u 45 odjeljenja (sa 9 odjljenja OMŠ), a ukupan broj zaposlenih, sa pomoćnim osobljem zaokružen je na 80 djelatnika.

Prema riječima direktora škole Omera Ramića sve je urađeno da bi učenici spremno dočekali polazak u školu, a do kraja mjeseca Nastavničko vije će usvojiti Program rada škole, čija je izrada u finišu.

“Naši učenici su minule školske godine nadmašili sve prethode i postizali zapažene rezultate na takmičenjima, o čemu svjedoče brojna priznanja, pehari i diplome. Stizali su i do međunarodnih nivoa tamičenja, tako da očekujemo još bolji plasman kada u oktobru budu sumirani rezulati svih 87 osnovnih škola u TK.Nastojimo iz godine u godinu poboljšati uslove rada u školi, jer je to preduslov za boji uspjeh učenika u škole u cjelini.Zahvaljujući sredstvima i donacijama Vlade TK, općine Živinice, Vijeća roditelja, Turskom mirovnom bataljonu u BiH, Termoglasu, MKF Eki i drugim subjektima mnogo je učinjeno na poboljšanju uslova rada škole”, kaže direktor Omer Ramić.

Podsjećamo da je tokom prošle školske godine Prva OŠ nabavila uz pomoć Vlade TK novi kotao za centralno grijanje, vrijedan 35 hiljada KM, rekonstruisan je patos u kabinetu vjeronauke, zamijenjena stolarija na školskom objektu uz pomoć Turskih mirovnih snaga u BiH, rekonstrukcija mokrih čvorova, postavljene nove instalacije i rekonstruisan sistem grijanja, te opremljeno nekoliko kabineta potrebnom opremom, kao i knjige za školsku biblioteku.

Tokom ove školske godine slijede nova ulaganja o čemu direktor Ramić kaže:

“Tokom ove školske godine planiramo ulaganja po raznim projektima u ukupnom iznosu od oko 241 hiljadu KM.Nastavljamo s poboljšanjem uslova rada škole, a najznačajnija investicija bit će zamjena krova na obje zgrade, te termoizolacija komplet objekta. Potom ćemo zamijeniti ogradu oko školskog dvorišta i asfaltirati prostor i predulaz. Takođe nastojat ćemo opremiti namještajem što više kabineta i učionica, te nabaviti odgovrajuću opremu i učila”./Š.G./