Sevdah bend iz Holandije gostuje u Živinicama

Popularni Sevdah bend iz Holandije, koji baštini bosanski melos boraviće narednih dana na području Tuzlanskog kantona, a zahvaljujući prof.Seadu Siočiću i u Živinicama i Lukavcu. Sead Siočić je profesor muzičkog odgoja i već duži niz godina živi i radi u Holandiji, pa je organizovao posjetu Duvačkog orkestra Konjuh ovoj državi.

O narednnim nastupima Sevdah-benda u BiH Siočić kaže:

“Sa Sevdah-bendom gostujemo u Lukavcu 18. septembra, povodom Dana općine, a isti dan od 18 sati organizuje se promocija moje knjige “Sevdah”, dok ćemo takođe tog dana od 19,30 sati održati koncert za publiku. Svakako, u Živinicama planiramo održati koncert, a za taj dio pobrinuće se dirigent hora Mensur Glavić, tako da ćemo zajednički nastupiti naredne srijede, 17.septembra”.

Tokom boravka u BiH Sevdah-bend je prikupio sredstva za pomoć poplavljenim područjima, tako da njihova misija ima i humanitarni karakter.Bend je inicirao i organizovao i humanitarne koncerte za pomoć ugroženima od majskih poplava. Jedan dio novca je već uručen porodicama, a ovih dana će uručiti i preostali dio porodicama u Živinicama i okolini.

Sevdah-bend je formiran u Holandiji 2012.godine, o čemu Siočić kaže:

“Rodila se ideja o stvaranju grupe koja će sevdah prenositi na holandsku publiku. Jedan od mojih horova Couleur Local iz Heterena je boravio u Bosni i Hercegovini. U tom horu je solista Petra Terpstra. Po povratku iz Bosne krenuli smo sa prvim projektima i prenošenjima sevdaha na holandsku publiku. Publika je
naše izvođenje prihvatila sa velikim entuzijazmom. To nam je dalo podstreka da stvaramo brojniju ekipu izvođača”.

Trenutna postava Sevdah-benda je: Rene Beijk (klarinet), Franz Neudecker (gitara), Wim Lahey (violina), Antke Meintema (vokal), Petra Terpstra (solista) i Sead Siočič, harmonika, klavir i umjetnički rukovodilac.

Nastavnik muzičkog odgoja u Drugoj Osnovnoj školi Živinice i vođa Gradskog hora Mensur Glavaić o zajedničkom nastupu u Živinicama kaže:

“Rado smo prihvatili inicijativu Sevdah benda iz Holandije da organizujemo u narednu srijedu zajednički nastup u Plavoj sali BKC-a. Osim našeg hora pozvali smo i naše sazlije, tako da će to biti pravo veče sevdaha, sa našim gostima iz Holandije”./Š.Gadžo/