Slikar tradicije i očuvanja starih vrijednosti

Među učesnicima jučerašnje Likovne kolonije, održane u okviru manifestacije Dani dijaspore, svoje likovno umijeće pokazao je i Adil Mešanović.Član je Udruženja likovnih umjetnika TK od 2001. godine, a likovnim stvaralaštvom bavi se od 1999.godine.

“U radu koristim različite slikarske tehnike, ali akcenat i prednost dajem akvarelu i akrilu. Slikam različite motive, ali su mi najdraži oni vezani za naše podneblje: stare ulice, mahale, stare bosanske kuće, bufe tu i pejzaža, mrtve prirode, portreta itd”, kaže nam talentovani Adil Mešanović.

Svoje radove rado izlaže na izložbama, te tako ima priliku da  svojim djelima upozna širu javnost i poklonike umjetnosti, o čemu Adil kaže:

“Do sada sam izlagao na šest samostalnih i više od 30 kolektivnih izložbi slika. Šesta izložba je otvorena ove godine pod nazivom “Tragom bosanskih priča”. Učesnik sam velikog broja likovnih kolonija, kako domaćeg, tako i međunarodnkg karaktera, tako da sam 2016. godine predstavljao BiH na međunarodnim likovnim susretima u Turskoj”.

Lijepe uspomene umjetnik Adil Mešanović nosi i sa jučerašnjih Dana dijaspore u Živinicama:

“Što se tiče likovnih kolonija u Živinicama, uvijek se rado odazovem na poziv organizatora. Uvijek je to lijepo druženje, rad i slikanje, sklapanje novih prijateljstava, učenje i sve protkano dozom zdrave šale. Sretan sam što sam ponovo bio dio ove divne živiničke priče. Naslikao sam staru vodenicu na rijeci Toplici”, reče nam na kraju razgovora slikar Adil Mešanović./Š.G./