Svjetski program BrainoBrain i u Živinicama

Od septembra mjeseca ove godine Udruženje \”UM\” Tuzlanskog kantona kreće sa implementacijom svjetskog programa za djecu \”BrainOBrain\” u Živinicama, Tuzli, Gračanici, Gradačcu, Srebreniku, Kalesiji, Lukavcu i Banovićima. U nastavku ovog emaila dostavljamo više informacija o samom programu, čiji je cilj da djeci Živinica od 4 – 14 godina ponudi dodatni sadržaj.

Brainobrain je program za djecu koji omogućava pravilan razvoj mozga, intelektualnih sposobnosti i životnih vještina. Naši predavači ovo uspijevaju koristeći specifične metode i tehnike za koje su obučeni.

Naše vrhunske certificirane trenerice su ujedno i školske učiteljice sa visokom stručnom spremom, sa dugogodišnjim radnim iskustvom u radu sa djecom prepoznate od strane PPZ-a i struke, čime osiguravamo pedagoške i profesionalne standarde. Brainobrain omogućava djetetu da razvije clelokupni intelektualni potencijal, da poveže obje strane mozga razvijajući koncentraciju i fokus, superiorne matematičke vještine, memoriju, logiku, analitičke sposobnosti, fotografsko pamćenje, tačnost, kreativnost i maštu, vođstvo, samodisciplinu, samopoštovanje i samopouzdanje, te ukupan rasta i razvoj djeteta. Uči djecu kako da budu lideri i vlasnici svog života. Ovaj program ima 10 do 12 nivoa, a svaki traje od 3 do 4 mjeseca.

Djeca koja pohađaju časove brže i efikasnije uče, razvijaju koncentraciju, fokusiranost, memoriju, vještine vizualizacije i kreativniji su.

Časovi su dvojezični (na bosanskom i engleskom) i odvijaju se u malim grupama pa su predavači fokusirani na individualne potrebe i razvoj svakog djeteta ponaosob. Učenje se odvija kroz mentalne i fizičke vježbe, ali i kroz „pametne“ igrice u toku pauza.

S obzirom na to da su istraživanja potvrdila da je period od 4 do 14 godina najvažniji za pravilan intelektualni razvoj, BrainOBrain program namijenjen je upravo djeci u tom uzrastu.

Ovim programom dijete će savladati vještine fotografskog pamćenja, bolje koncentracije, odgovornosti, bržeg usvajanja gradiva, emocionalne inteligencije, efikasnije komunikacije, bolje fokusiranosti, lakšeg donošenja važnih odluka, liderskih vještina i samopouzdanja.

Program je zasnovan na tzv. VAK metodi (vizuelno-auditivno-kinestetičke) kojom djeca u isto vrijeme primaju i memoriraju informacije vidom, sluhom i putem dodira/osjećaja neuronskim putevima u mozgu, čime dolazi do potpune aktivnosti mozga, otvarajući put prema izvrsnosti.

Istraživanja su dokazala da je najbolji način za učenje zapravo upijanje novih informacija kroz više čula. Na BrainOBrain časovima koristimo tri: vid, sluh i dodir. Sve vježbe koje predavači izvode sa našom djecom aktiviraju njihov mozak, podstiču ih da budu radoznali i razvijaju najvažnije intelektualne i životne vještine.

Časovi su vrlo aktivni i interaktivni tako da ne provodimo vrijeme sjedeći i gledajući u tablu. Sva djeca učestvuju u aktivnostima koje podrazumijevaju i fizičke vježbe koje podstiču bolju koncentraciju, aktiviraju neurone i omogućavaju održavanje pažnje.

Kroz ovu metodu, djeca takođe razvijaju sposobnost multitaskinga.

Neuro – lingvističko programiranje (NLP) je nauka o procesu razmišljanja koja u ovom programu kod djece razvija vjeru u vlastitu izvrsnost, jasno postavljanje ciljeva, razvijanje kritičkog razmišljanja, lijepo i bogato izražavanje svojih ideja i osjećaja, poštovanje sagovornika, uvažavanje različitih mišljenja, zastupanje svojih stavova, pristojno ponašanje, modeliranje uspješnih i moralno ispravnih uzora, njihova analiza i razlozi zbog kojih su uspješni.

BrainOBrain je jedini program za djecu koji sadrži NLP u okviru svoje metodologie.

Neurolingvističko programiranje već decenijama koriste najuspešniji preduzetnici, menadžeri i značajni lideri. Ove tehnike omogućavaju im da na pravi način iskoriste sve svoje snage i lako postignu sve ciljeve koje sebi zacrtaju.

Osim samopouzdanja, oni koji su vješti u NLP-u lako komuniciraju sa drugima, uspješni su u svojim akademskim i profesionalnim karijerama i lako vode čak i velike timove.

Tehnike koje djeca uvježbavaju na BrainOBrain časovima prilagođene su njihovom uzrastu, individualnim potrebama i nakon što ih usvoje, ostaju im za cijeli život.

Mentalnom aritmetikom, osim koncentracije, povećava se i kapacitet memorije a samim time i sposobnost bržeg procesuiranja većeg broja informacija, što pak dovodi do boljih rezultata u školi. Djeca brže i kvalitetnije savladavaju gradivo, brže čitaju, računaju i nakon određenog vremena sposobna su razviti multi-tasking, gdje s lakoćom rješavaju i po nekoliko problema odjedanput. Putem \”mentalne aritmetike\” djeca aktiviraju obje moždane hemisfere budeći potpuni intelektualni potencijal djeteta, razvijajući pomenute vještine.Snažno se razvijaju komunikacijske vještine i socijalna osjetljivost, što pak kvalitetno izgrađuje mladu osobu u cjelini.

Prednost ovog programa je što je prilagođen svakom djetetu ponaosob, što osim intelktualnih vještina razvija i one najvažnije – životne.

Za sve prijavljene roditelje i djecu bit će u drugoj polovici mjeseca avgusta održan promotivni čas, na kojem sudjeluju u dvije odvojene prostorije roditelji i djeca./BrainOBrain Team/

www.djeca.eu