Talenti: Azra Imamović ponovo najbolja

Behram-begova medresa u Tuzli je povodom Dana porodičnih vrijednosti raspisala literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola.Učenici živiničkih škola su postigli uspjehe, jedno drugo i jedno prvo mjesto.

U kategoriji učenika osnovnih škola na temu “Dom je tamo gdje neko primijeti da te nema”, među najboljima je Ahmed Halilbašić, učenik Prve osnovne škole,koji je osvoji 2. mjesto.

Najbolji rad u kategoriji učenika srednjih škola, koji su pisali na temu “Oluje čine da drveće ima dublji korijen”, najbolje je napisala Azra Imamović, učenica prvog razreda Mješovite srednje škole Živinice i osvojila je prvo mjesto.

Azra Imamović je odavno poznata po svom talentu za lijepo pisanje, ali i likovnu umjetnost, gdje je takođe osvojila više vrijednih priznanja.O svom literarnom stvaralaštvu Azra Imamović kaže:

“Moja sklonost prema pisanju počinje još od trećeg razreda osnovne škole. Tada sam napisala prvu knjigu. Svi su se čudili kako je to moguće, prvenstveno moji drugovi i drugarice iz razreda. Čak su me pitali da možda ne prepisujem pjesmice. Uvijek bih se nasmijala tome, jer mi je to bio jak vjetar u leđa. Nastavila sam dalje. Naravno nisam ostala na jednoj knjizi.

U četvrtom razredu sam napisala i ilustrovala drugu knjigu “Teško je biti sretan”, nakon završene osnovne škole napisala sam i treću “Čarolije jezika”. Sve su to zbirke pjesmica sa prikladnim ilustracijama. Sada pišem i uporedo ilustrujem knjigu “Put spoznaje”. To će biti jedna zbirka priča, prvenstveno vezanih za porodicu, jednu od najljepših uloga u životu jedne majke i oca, a to je uloga u procesu terbijjeta. Mislim da će ova knjiga uobličiti svo moje znanje koje sam stekla do sada, a uvijek volim da ga dijelim sa drugima. Ova knjiga će biti moja linija komunikacije i nadam se da će osvjetliti puteve mnogima”.

O čemu se radi u literarnom radu koji je nedavno nagrađen kao najbolji u konkurenciji srednjih škola?

“Trudim se da učestvujem na svim konkursima, prvenstveno kako bih provjerila da li je moje pisanje djelotvorno. Ove godine u mjesecu februaru Behram- begova medresa u Tuzli je raspisala literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola povodom Dana porodičnih vrijednosti, s temom za srednje škole: Oluje čine da drveće ima dublji korijen. Na ovom konkursu sam osvojila prvu nagradu. Ovaj literarni rad će biti uvršten u moju četvrtu knjigu. Ukratko mogu iznijeti da se govori o jednoj porodici koja je prošla kroz svaša, preživjela svašta, a na kraju je spoznala pravu istinu i bilo joj je puno lakše.

Kao glavne likove opisla sam majku Ajšu, njene kćerke Aminu, Šejmu i muža Ibrahima. Ima i nekoliko sporednih likova. Nadam se da će i vas oduševiti sa malom dozom tuge na koju ćete naići u vruhuncu priče, kao i da ćete izvući snažnu pouku koju sam utkala u ovu priču”.

I na kraju, čemu se možemo nadati u narednom periodu, kada je riječ o literarnom stvaralaštvu?

” Pored pomenutog učestvovala sam na brojnim konkursima. Od njih bih da izdvojim literarni konkurs na temu:”Heroji oslobodilačkog rata Nesib Malkić”, na kojem sam osvojila treću nagradu.

Mogu reći da je srednja škola promijenila moj smjer pisanja, koji sada teče ka dugim pričama, nadam se romanima. Ovo vrijeme, kada smo mi srednjoškolci zaokupljeni školskim obavezama, nastojim provesti produktivno. Pored učenja, slikam i crtam. Prijavila sam se na Bigbang Challenge, to je jedan veliki izazov za mene. Velika zahvala pripada stanici Radio Kameleon, jer nam oni pomažu da osiguramo svoje mjesto pod ovim nebom. Za sve one koji me žele podržati, to mogu uraditi tako što će ući na link i glasati za mene.

Ovo vrijeme je poremetilo naš normalan, izbalansiran život. Svi moji planovi su ostali nedorečeni, posebno što se tiče takmičenja. Bila bih presretna kada bi se našao način da se održe ista, makar da se potvrdi da će se naknadno održati za one predmete kojih nema u drugom razredu. Nama ne preostaje ništa drugo nego da se nadamo boljem. Zapamtite:” Rad je ključ svakog uspjeha, a početna tačka je samo vaša želja”, rekla nam je na kraju razgovora talentovana spisateljica Azra Imamović./Š.G./