Talenti: Mahirove igre na”daskama što život znače”

Pozorišna umjetnost ima u Živincama dugu tradiciju.Stari Dom kulture bio je stjecište mnogih kulturnih događaja, a zahvaljkujući uspjehu tadašnjeg Gradskog pozorišta Konjuh, pokrenuta je inicijativa da se izgradi veći i moderniji hram kulture, te je tako krajem 80-tih godina prošlog stoljeća izgrađen Radnički dom, kasnije preimenovan u Bosanski kulturni centar.

Glumaca nikada nije manjkalo, mladi su uspješno stasli i nastavljali aktivnosti na “daskama što život znače”.Jedan od mlađe garde glumaca je i Mahir Mahmutbegović, koji je nedavno sa svojom školom, MSŠ,gostovao u Konjicu na 22. Festivalu dramskog stvaralaštva mladih BiH:

“Bio je to lijep kulturni događaj na kojem je učestvovalo 450 mladih glumaca iz 20 gradova Bosne i Hercegovine, a izvedeno je ukupno 26 predstava.Naša Mješovita srednja škola se predstavila premijernom predstavom “Netransparentna bračna koalicija”, a osim te predstave još sam glumio za Dramski studio Aplauz predstavu “Slatku il gorku”. Predstave su  lijepo primljena od publike”, kaže nam Mahir.

Mahir Mahmutbegović je prvi razred Srednje medicinske škole pri MSŠ Živinice, a kako je odlučio da se bavi glumom kaže:

“Moj djed Dževad je bio glumac i čuo sam mnogo lijepih priča o njemu, a imam i niz slika sa raznih predstava u kojima je glumio.Takođe imamo i video zapisa raznih predstva mog djeda, pa je, između ostalog, i to uticalo na moje opredjeljenje u tom smjeru.Glumom se bavim od septembra prošle godine i igrao sam u tri predstave:”Bezletjelični pilot”, “Slatku il gorku” i “Netransparentna bračna koalicija”.Takođe,sa Dramskim studiom Aplauz sam učestvovao u snimanju filma”.

Poželimo mladom Mahiru još mnogo uloga i lijepih doživljaja na “daskama što život znače, te da nastavi tamo gdje je stao njegov djed Dževad”./Š.G./