TKT Fest:Održana press konferencija

Značajni jubilej teatra otvorit će Zijah Sokolović sa predstavom “Lijevo desno glumac”. Veliko glumačko ime, kako u pozorišnom tako i u filmskom svijetu, gostovao je sa gotovo svim svojim predstavama na festivalu.

U vezi sa tim, prije početka predstave, publika će imati priliku pogledati pozorišno-dokumentarnu izložbu “TKT-fest kontinuiteta sa Zijahom Sokolovićem” neraskidivost teatarske simbioze, autora Srđana Vukadinovića, teatrologa.

Profesor Vukadinović istakao je specifičnost Zijahovih predstava koje su kao projekat, labaratorija. Nikada ne znamo šta će se tačno desiti jer kod njega ni jedna predstava nije ista. Predstava “Lijevo desno glumac” uvlači publiku u to da oni imaju svoje privatno pozorište i da su svi glumci. Samo što Sokolović određuje do koje granice mogu ići.

Teatar je posljedicom pandemije korona virusa bio gotovo pred gašenjem, ali je novi dom pronašao u Domu mladih Tuzle, Centra za kulturu Tuzla. Na ponuđenom rješenju, odnosno prostoru zahvalio se i prof. Damir Altumbabić, umjetnički direktor festivala. Također je kazao kako će ovo biti zahtjevan posao: naviknuti pubilku da dolaze na novu adresu i u ovaj prostor.

Festival svake godine producira karakterističan video format hronike festivala. Prof. Zoran Pavljašević, producent hronike, kazao je kako će se nastaviti sa ovom dobrom praksom jer je TKT fest jedan od rijetkih festivala koji u svojoj produkciji imaju i ovakav karakterističan format. Horniku radi u saradnji sa studentima druge i četvrte godine odsjeka produkcije, Akademije dramskih umjetnosti.

Predstava “Zijaha Sokolovića” zakazana je za nedjelju, 27.11. u 19:30h.

Nakon predstave Zijaha Sokolovića, publika će moći pogledati i predstavu “Cabaret-koncert za žlice i gitaru” Teatra “Exit” i Kazališta “Ulysses” iz Hrvatske, potom će biti predstavljena antologija hrvatske drame i susreti kazališta I-IV, zatim slijedi predstava “Kraljevi konjušari” Dramske sekcije KŠC “Sveti Franjo” Tuzla, predstava “Zlostavljanje” Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina, predstava “Gidionov čvor” Teatra “Fort Forno” iz Hrvatske, predstava “Virus” Akademije dramskih umjetnosti Tuzla, predstava za djecu “Hoću kući” Teatra kabare Tuzla i premijera predstave ” Proba” autora Irfana Horozovića.