U Beču održan premijerni koncert BH grupe Sevkas Derman

Pred prepunom salom na Prateru u drugom bečkom okrugu, održan je premijerni koncert grupe Sevkas Derman. Grupa Sevkas Derman koju čine većinom momci porijeklom iz BiH, studiraju i rade u Beču, oduševili su austrijsku publiku izvođenjem sevdalinki i kasida, te na taj način predstavili svoju domovinu raznovrsnoj publici ( Austrijancima, Irancima, Turcima i naravno najvećem dijelu publike iz Bosne ).

Smjenjivale su se sevdalinke, kaside i tekstovi o Bosni, o majci, o vremenu u kome živimo kada brzo zapostavljamo svoju djecu, familiju i prijatelje. Jake poruke, mnogo emocija, čak i suze, pratile su naše momke na bini. Dugi aplauzi govorili su vise od riječi. Koncert je odrađen u dva dijela, izmedju čega je bila pauza, gdje se publika mogla osvježiti u bifeu sale.

Posebno emotivan bio je drugi dio koncerta: šarolikost članova banda iznjedrila je jedan novi aranžman sevdalinke, ali su opet ostali dosljedni originalnosti. Gosti večeri, a prijatelji banda, bilo su Emir Raković bosanskohercegovački vrsni izvođač sevdalinki, koji živi i radi u Linzu i Elnaz Roshthari iz Irana koja je svirala tradicionalni iranski instrument SANTUR. Poslije koncerta publika se pod utiscima još zadržala do dugo u noć gdje su se družili.

Članovi banda: Elnur Mujezinovic BiH vokal, Ibrahim Zukic BiH vokal, Anel Ahmetović BiH Harmonika, Miloš Vukadinović Srbija klarinet, Saeid Borna Iran klavir, Sherif Ndao Senegal bas gitara, Šerif Abdulah Egipat perkusije i Adnan Sejdić BiH bubnjevi i Muamer Džanković- Srbija menadzer./Sedžida Mujezinović/