U susret Svjetskom danu plesa-29.04.

“U SUSRET SVJETSKOM DANU PLESA 29.APRILU” naziv je kampanje koju ovaj mjesec vodi Centar za ples i rekreaciju. Sve aktivnosti su usmjerene ka tome. Pošto nam je PLES osnovna aktivnost želimo ga slaviti organizacijom ovog događaja.

Povodom toga, održat ćemo manifestaciju pod nazivom:”PLESNO MUZIČKI RECITAL”u Centru za kulturu, u prostorijama Centra za kulturu (Međunarodne galerije portreta) Tuzla, 28.aprila u 18:00 sati. Tom prigodom predstavit će se naš Rekreativni studij baleta za dječji uzrast i HIp hop dječja plesna grupa – napredni nivo. Toplo smo pozvali odsjeke Muzičke škole sa svojim programom da nam uveličaju ovaj događaj.

UPIS U PROGRAME ŠKOLE PLESA ZA DJECU u CPR-u

“PLES KROZ ZABAVU” – za predškolski uzrast djece od 3 do 6 godina starosti. Termin treninga: utorkom i četvrtkom od 17 do 18 sati.

“BALLROOM DANCE”Latinoamerički I standardni plesovi – za školski uzrast djece od 7 do 14 godina starosti. Termin treninga: subotom i nedjeljom od 10 do 11 sati.

“BALET” – grupa I (za uzrast od 4 do 9 godina), grupa II (za uzrast od 10 do 18 godina)

Centar za ples i rekreaciju pripremio je temelj za zaživljavanje Škole plesa za djecu, a to su moderno i funkcionalno uređen prostor, te stručni i kompetentni instruktori koji imaju dovoljno entuzijazma za rad sa djecom.

Politika Centra za ples i rekreaciju daje veliki naglasak na dječji uzrast. Odrađeno je dosta projekata koji naglašavaju bitnost plesa na razvoj djece. Par godina smo se družili sa školskom djecom i shvatili koliko djeca uživaju u plesu. Odlučili smo se posvetiti djeci i na taj način vratiti ples na kulturnu scenu u Tuzli. Krajnje je vrijeme da se djeca usmjere na aktivnije bavljenje plesom, na takmičenja i razvijanje svijesti o tome koliko nam dobra ples u životu donosi.”Ples je skriveni jezik duše našeg tijela.”

“Trenutak kada prestanemo plesati i pjevati, prestanemo uživati u pričama i pronalaziti utjehu u tišini, bit će trenutak kad ćemo izgubiti dušu. Plesanje, pjevanje, pričanje priča i tišina naša su četiri univerzalna mehlema.”

Dragi roditelji, podržite svoju djecu u ovim aktivnostima. Usmjerite ih na ovu plemenitu aktivnost i uživajte u njihovom razvoju.❗️

CPR slavi PLES. Ples i muzika su intimno povezani.. Plešimo!
Prijave i informacije na:fb profil: Centar za ples i rekreaciju ili pozivom na 061 979 602.

RAZVOJ DJECE KROZ PLES

Pored toga što je dobar izbor fizičke aktivnosti, ples je i koristan način da dijete kanališe energiju koje ima u izobilju. Mališani će kroz ples u isto vrijeme razvijati mišiće, poboljšaće koordinaciju, motoričke sposobnosti i razviti vezu “oko ruku i oko nogu“.

Motoričke sposobnosti se mogu aktivno poboljšati ukoliko odlučite naučiti vaše dijete i nekoliko plesnih pokreta. Bilo da je u pitanju preskakanje, skakutanje, skakanje u vis, stoj na jednoj nozi ili jednostavno pomjeranje uz muziku svi ovi pokreti pomažu pri razvijanju motorike i mišića.

Također, ples uči djecu da drže kičmu pravilno, čime jača mišiće držače kičme i predupređuje pojavu skolioze, koja je sve češća kod školske djece. Imajući u vidu i da je ples vježba za stopala (hodanje na prstima, hodanje na petama…), ovim putem dijete će ojačati svod stopala i spriječiti pojavu ravnih tabana.

Pored fizičkih prednosti, ples ima i drugih pozitivnih strana. To je oblik kreativne umjetnosti koja omogućava djeci da slobodno izraze misli i emocije koje možda ne bi mogli iskazati verbalnim putem. Vaše dijete možda neće biti u stanju reći vam da li je tužno, ljuto ili srećno, ali će putem plesa, ili potrošiti negativne ili izraziti pozitivne emocije na zdrav način. Iako djeluje kao obična zabava, dok igraju, mališani ustvari istražuju svoju maštu, fantazije i misli./Vaš Centar za ples i rekreaciju/