Vlasenica:Derviš ponovo u zavičaju

Dugo su trajali razgovori i dogovori zbog ulice Derviša Sušića u Vlasenici. “Najvažniji Vlaseničanin”, kako to ističe novinar i kolumnista Goran Mišić, dobio je, na kraju, jedan nebitan i nedovoljno uočljiv sokak, zabačenu i slijepu ulicu, obilježenu jednom tablom na kojoj je Sušićevo ime.

Zbog toga i nedoumica: da li se ta oznaka odnosi na cijelu ulicu, ili je “vrijedna” samo jedne porodične kuće?! Neki, opet, smatraju da je i to dovoljno, po logici “bolje išta nego ništa”! Vjerovatno ni tog “išta” ne bi bilo da inicijativu nije svojevremeno pokrenuo i želju mnogih prenio – i na taj način se svojevrsno POBUNIO – Hazim Mujčinović, glumac i rukovodilac Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, rođeni Vlaseničanin. On je uticao na rahmetli Sakiba Kibu Zubovića, (nekada predsjednik SO), pa se Derviš našao na “dnevnom redu”.

Tako se Sušić, na kraju, ČUDNOVATO vratio u zavičaj i u ulicu koju ovdje i dalje zovu starim imenom – Zajednica, bez broja. I sva pošta, prema riječima slučajnih prolaznika – pojaviše se u NEVAKAT i kao UHODE – i dalje stiže na prvobitnu adresu. Ko zna iz kakvih razloga!

Šteta, imali su Vlaseničani priliku da svog mještanina, pisca i akademika Sušića vrate na “velika vrata” u rodni grad. Ovako, dobra ideja, ali i slaba realizacija…

Uz sve, u ovoj kući je svoje prve vlaseničke dane, prema nepotvrđenim informacijama, proveo i “čarobnjak s loptom”, Vedad Ibišević./Saša Burlica/