Voćarstvo: Edukacija živiničkih poljoprivrednika

kurs

Služba za lokalni ekonomski razvoj Općine Živinice nastavlja sa organizovanjem predavanja za poljoprivrednika, pa su danas na red došli voćari, koji su pokazali veliko interesovanje za novim saznanjima o sadnji i rezidbi voća, ishrana u voćarstvu i zaštiti voćnjaka.

Prredavači su bili Salih Durić, Mirela Trdenić i Emir Sejdić, stručnjaci iz Gradačca, Petrohemije Kutina i Singente.

Stručni saradnik za poljoprivredu mr.Mirsad Butković je istakao da na području općine Živinice ima sve više voćara:

“Kao izuzetno važna poljoprivredna grana voćarstvo se i na području naše općine sve više razvija. Imamo preko 150 hektara voćnjaka šljive, 30 hektara jagode itd. Prioritet nam je ekstenzivna proizvodnja i drago nam je da su voćari zainteresovani za sticanje novih saznanja, jer je to jedini način da povećaju svoje prinose. Imamo uspješnu saradnju sa Petrohemiojom Kutina, Singentom i Zemljoradničkom zadrugom Gradačac, koja je postiže velike rezultate u voćarstvu. Uz stučna predavanja naši voćari će sigurno mnogo naučiti  i mi kao služba ćemo ići i na teren kako bi i praktično pokazali kako povećati prinose u našim voćnjacima”.

Prošla godina dala je rekordne prinose raznih vrsta voća. Najznačajniji voćar na području Živinica je Zijad Šabanović iz Gornjih Živinica, koji raspolaže sa 1,5 hektar raznih voćki, među kojima prednjači jabuka, sa preko 90 odsto u odnosu na šljivu, krušku i ostale voćeke./Š.G./