“Zaleđeni uzdah” Amre Mujezinović

Od kada je profesorica Amra Mujezinović zaposlena prije pet godina u Gradskoj biblioteci Živinice ovaj kulturni kutak doživio je renesansu.Osim što se može učlaniti i preuzimati knjige, Gradska biblioteka organizuje razne aktivnosti iz svog domena.Tako se organizuju razne radionice, večeri poezije, susreti sa književnicima, a JU BKC pojavila se i kao izdavač knjige, sastavljene iz lijepih sastava naših sugrađana.

Pošto Amra i sama voli pisati i ima talenta za lijepu riječ nedavno je iz štampe izašla njena prva knjiga pod naslovom Zaleđeni uzdah.Amra od djetinjstva pokazuje ljubav prema pisanoj riječi, prvu pjesmu koliko se sjeća kaže da je napisala u osmom razredu.Amra je tokom posljednjih godina intenzivno objavljivala pjesme u printanim i online izdanjima, te osvajala nagrade.

Prvjenac Amre Mujezinović izašao je ove godine.U knjizi je kroz poeziju obradila brojne teme.Iako kaže da je po prirodi prilično tiha osoba i ne voli publicitet itekako preporučuje svima koji imaju afinitet da pišu da to i učine, neko će nekad prepoznati njihov rad.

Autorica je rođena 1985.godine u Tuzli. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Živinicama, te Filozofski fakultet, Odsjek za bosanski jezik, u Tuzli.

Radila je kao profesorica u osnovnim i srednjim školama TK. Godine 2012./2013.godine volontirala u Biblioteci JU BKC Živinice, te 2015.godine položila stručni ispit za bibliotekara, da bi se 2016.godine zaposlila u Gradskoj biblioteci Ju BKC Živinice./N.Č./

Evo jedne pjesme iz Amrine knjige Zaleđeni uzdah:
Zamolih danas veterinara

da i meni da naušnicu s brojem.

Pogleda me kao pomahnitalog.

A ja zažljeh samo

Da vide da nisam bijesan,

Da me neko uzme u naručje i odnese kući,

da me pomiluje i poljubi,

da mi kupi džemperčić i kapu,

da zagalami kad me neko tuče

i da me oplače kad me ne bude.