Позив политичарима да раде на стабилизацији прилика у БиХ

Сарајево, Бања Лука, 21. јануар2022. године – Удружење послодаваца Федерацијe Босне и Херцеговине и Унија удружења послодаваца Републике Српске позивају највише представнике политичких партија и институције на свим нивоима у Босни и Херцеговини да учине највеће напоре са циљем стабилизације политичких прилика у земљи.

Негативна политичка реторика којој свједочимо у посљедње вријеме наноси велике штете привреди и негативно утиче на животни стандард грађана. Нестабилна политичка ситуација у Босни и Херцеговини не само да одбија нове инвеститоре, него узрокује и повлачење или заустављање започетих инвестиција. Значајан број извозно оријентисаних компанија сусреће се са проблемом потпуног отказивања постојећих или немогућности добијања нових наруџби, а као разлог страни партнери наводе политичку нестабилност у Босни и Херцеговини. На овај начин директно су угрожене привредне активности у земљи, радна мјеста, али и јавни приходи.

Због свега наведеног, а у интересу привреде и грађана, Унија удружења послодаваца Републике Српске и Удружење послодаваца Федерацијe Босне и Херцеговине упућују апел политичким представницима да предузму конкретне кораке у правцу стабилизације политичке ситуације. Политички представници морају имати на уму да својим дјеловањем у правцу стабилизовања политичке ситуације, раде у интересу грађана и привреде.

У том смислу, послодавци сматрају да је потребно што прије омогућити  неометано функционисање институција извршне и законодавне власти, како би се омогућило доношења одлука и закона неопходних за јачање стабилности и побољшање пословног амбијента.

Поред наведеног, позивамо представнике извршне и законодавне власти на свим нивоима у Босни иХерцеговини да што прије започну активности на доношењу кључних реформских закона с циљем побољшања пословног амбијента и јачања економије./ ПРЕДСЈЕДНИК:Аднан Смаилбеговић  c.p. Саша Тривић c.p./