Tupković:Sa imanja porodice Kamberović

Povratak prirodi i domaćim proizvodima sve više uzima maha, pa i naši poljoprivrednici tome posvećuju sve više pažnje.Tako je i na imanju bračnog para Ramiza i Alise Kamberović iz Tupkovića.Organizovali su porodičnu proizvodnju raznog povrća, prednjači krompir koji je ove sezone vrlo dobro rodio, pa se prikolicama prevozio s njive do magacina, a potom i do kupaca.

Ono na što ova vrijedna obitelj polaže računa jeste uzgoj koza i proizvodnja sira i drugih mliječnih proizvoda od ove korisne domaće životinje.

„Vodili smo se mišlju da uradimo nešto korisno za nas i okolinu!Potom smo se sjetili slogana“Kako život teče-zdravlje je najpreče“, te smo se dali na preradu kozjeg mlijeka.Nedostaju nam zdravi proizvodi, pa smo počeli nabavkom tri koze i kako je krenulo na bolje sada imamo desetak koza, a sigurno je da ćemo uskoro taj broj udvostručiti, jer su i građani uvidjeli koliko je važno imati na trpezi zdravu domaću hranu.Pošto nas je dobro krenulo registrovali smo firmu prije tri godine.Ono što želim posebno podvući jeste da se koze zdravo hrane u prirodi raznim biljem, pa je zato njihovo mlijeko zdravo“, priča nam Ramiz Kamberović.

Supruga Alisa je ovladala procesom prerade mlijeka i ukazuje na značaj po zdravlje ljudi.Kozje mlijeko sve je više popularno. Bogato je ljekovitim svojstvima i sve se više koristi u slučaju određenih zdravstvenih poteškoća, ali i kao preventiva.Godinama se koristi kao lijek za bronhitis, suzbijanje alergija, jačanje imuniteta i različitih bolesti dišnog sistema. Istraživanja su pokazala da kozje mlijeko ima bolju i lakšu probavljivost i otpornost od kravljeg mlijeka. Sadrži nizak nivo alergena i odličan je alkalni izvor, brzo se probavlja i potpuno apsorbuje u organizmu.Ima još mnogo razloga zašto svakodnevno koristi kozje mlijeko i prerađevine!?

„Svi u porodice radimo i uspjesi ne izostaju, imam podršku i roditelja, jer su se i oni time bavili, imaju iskustvo, a to je značajno u svakom poslu, pa i ovom našem.Imamo raznih proizvoda, kao što su sir u maslinovu ulju,sir sa biljnim dodacima, voćni jogurti od maline, jagode…polumasni sir.Značajno je istaći da oko 50 odsto mušterija dolazi kod nas, zanima ih kako se to proizvodi, tako da kupuju na licu mjesta.Imamo značajn plasman proizvoda u restoranima Živinica i susjednih gradova“, pričaju nam vrijedni Kamberovići.

Lijepe prirode i zemljjišta ova obitelj ima dovoljno, uživaju u svom poslu, motivišu ih pohvale kupaca, te je za očekivati stalni rast proizvodnje i u narednom periodu.I da ne zaboravimo slogan s početka ove priče:“Kako život teče-zdravlje je najpreče“./Š.G./