Aplikacija za automatski export proizvoda u web shop

Programer računarskih programa Selimović Edhem Edo iz Živinica je među vodećim programerina u Bosni i Hercegovini.

Selimović iza sebe ima uspješnu karijeru u oblasti informatike i organizacije poslovnih procesa; osamdestih godina mu je od nekadašnjeg bosansko-hercegovačkog privrednog giganta UPI-a priznata inovacija iz oblasti informatike i organizacije poslovnih procesa, a dvije hiljadite godine mu je od strane uspješne kompanije Omega, dodijeljena “Zlatna plaketa” za doprinos razvoju ove kompanije.

Ovih dana je uradio novi program pod nazivom Etrgov1 koji izvršava procese: -konfigracija podataka o proizvodima i automatski prenos tih podataka na stranice web shop-ova.O tome Selimović kaže:

“Unos podataka o proizvodima u web shop je prilično spor i mukotrpan posao. U WordPressu je ostavljena mogućnost da se mogu uvesti proizvodi sa lokalnog diska u web shop. Podaci koji se uvoze u web shop su u određenom formatu i radi se o dosta složenom slogu. Da bi se kreirali podaci u ovom obliku, treba takođe, uložiti mnogo truda.

Predpostavimo da treba uraditi web shop sa dvije hiljade artikala i to je relativno mali broj roba sa kojima pojedine trgovačke kuće rade, posao oko sređivanja podataka o ovim robama bio bi veoma mukotrpan, bilo da ove robe ručno unosimo putem wordpressa ili da formiramo csv file za uvoz podataka.
Svako preduzeće koristi određeni računarski program za prikupljanje, sistematizaciju i obradu podataka. Uspostavljanje veze između wordpresa i podataka o robama u računarskim programima preduzeća, moguće je preko excel-a. Skoro svi programi koje preduzeća koriste imju mogućnost exporta podataka o robama u excel”.

U aplikaciji Etrgov1, koja omogućava automski export podataka o proizvodima u wordpess, je detaljno objašnjeno kako se podaci o robama konfigurišu u tablici excel koji su uvoze iz računarskog programa kojeg preduzeće koristi. Sređeni podaci u excel-u se uvoze u program Etrgov1i u ovom programu je omogućeno da se mogu, po potrebi dalje sređivati ti podaci. Znači, u programu Etrgov1 je omogućeno;

-da se podaci o proizvodima uvoze iz excel-a u podatke ovog programa, da se, ako je potrebno i u programu Etrgov1 izvrše određene dopune i korekcoje i da se formira odgovarajući format podata za uvoz u shop wordpress-a. Putem procesa formiranja podataka o proizvodima pogodnih za uvoz u shop wordpress-a, automatski se formiraju i putokazi za slike glavnog proizvoda i slike galerije glavnog proizvoda.

Nema nikakvog unosa podataka o slikama, sve se to obavlja automtski. Ovaj složen posao urađen je putem određenih formula i logičnom relacijom podataka. Aplikacija Etrgov1 omogućava da web dizajneri ili korisnici usluga web dizajnera, mogu veoma lako i brzo svoje proizvode prenijeti na web shop. Testiranje aplikacije Etrgov1 je izvršio autor sa najktirčnijim podacima i sve je prošlo kako treba.

Aplikaciju Etrgov1 je testirala i Smajić Kadina, web dizajner kompanije Yavuz, njeno mišljene o ovoj aplikaciji je slijedeće:

……..,testirala sam automatski prenos u web shop oko 50-tak artikala i sve funkcioniše besprijekorno. Ma da vam kažem, ovakav program će da vrijedi ljudima koji su već u ovom poslu poprilično, koliko samo usteđenog vremena …pa zamislite da sam ja tih 50 artikala unosila pojedinačno…skrenula bih s pameti do pola noći, a ovako za tren ide”./Š.Gadžo/