BBI:Uprkos pandemiji odobravana i dodatna sredstva

Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo je izvrsno započela 2020. godinu, nastavivši trendove rasta iz 2019. godine. Nažalost, u trećem mjesecu je pandemija i, kao i svima drugima, usporila poslovanje. Od vremena uvođenja vanrednog stanja u fokusu je bilo urgentno provođenje mjera iz Odluke Agencije za bankarstvo FBiH u cilju ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom i podrškom klijentima čija je sposobnost plaćanja obaveza bila otežana ili potpuno onemogućena u tim uslovima.

Kao islamska banka koja je partner svojim klijentima u ugovornom odnosu, Banka nije posezala za mjerama kratkoročnih efekata, odnosno nije pravila izlazne strategije,naprotiv, odobravana su i dodatna likvidna sredstva, prije svega poslovnim partnerima, kako bi prevazišli probleme nastale iznenadnim poremećajem u njihovom proizvodnom i prodajnom ciklusu. Uz oprez koji postoji, obzirom na neizvjesnosti koje su prisutne jer niko sa sigurnošću ne može da tvrdi kada će se zdravstvena i ekonomska situacija stabilizirati, možemo konstatovati da su provedene mjere rezultirale očuvanjem kvaliteta portfolia finansiranja, ali i zadovoljstvom naših klijenata kojima su mjere znatno pomogle da reaktiviraju svoje poslovne aktivnosti. U poređenju sa tržištem BiH, BBI je tokom prvih devet mjeseci 2020. godine ostvarila skoro tri puta veći rast depozita od tržišta, dok je i na strani finansiranja ostvarila znatno bolje rezultate, imajući u vidu okolnosti u kojima poslujemo i stanju ekonomije uopšte.

Mjere koje je do sada Agencija za bankarstvo FBiH provela veoma su dobre i u skladu sa praksom koju su provele i druge zemlje. Na platformi Sarajevo Business Foruma okupili smo grupu domaćih eksperata iz različitih oblasti iz zemlje i dijaspore i izradili upute za jačanje domaće proizvodnje i stvaranje samoodržive ekonomije BiH. Pripremili smo jedan sveobuhvatan dokument pod nazivom Strateške inicijative za samoodrživost domaće proizvodnje i jačanje ekonomije BiH – Mi to možemo koji upravo daje preporuke vlastima./Emina Šišić, članica Uprave Bosna Bank International d.d./