Biznis kafa II: 31,990 KM podrške start-up poduzetnicima

Danas je u Tuzli u cafeu „Hastag Autor“ u 15 sati u organizaciji Fondacije tuzlanske zajednice održana „Biznis kafa 2“. Radi se o jedinstvenom događaj koji je imao za cilj promociju mladih poduzetnika i njihovih poslovnih ideja ali i rezultata programa podrške start-up poduzetnicima koji je Fondacija ove godine provela u okviru projekta ˝Demokratsko i ekonomsko osnaživanje nerazvijenih zajednica u TK˝.

„Biznis kafa 2“ bila je prilika da se kroz umrežavanje i panel diskusiju predstave izazovi ali i problemi sa kojima se poduzetnici u svom radu susreću. Poduzetnici starteri i polaznici programa podrške razmijenili su svoja iskustva sa ljudima iz struke kao i sa uspješnim poduzetnicima koji su imali slične izazove u svojim počecima.

U panel diskusiji su učestvovali Adem Azapagić, REMARK Consulting, jedan od predavača na programu, Selma Jahić, direktorica sektora podrške u Mikrokreditnoj fondaciji Partner koja je ujedno bila i članica komisije Fonda za poduzetništvo, Eldin Brkić, vlasnik i direktor preduzeća Alpha Smart Energy i Emina Bajramović, dobitnica podrške za pokretanje biznisa. Razgovor je moderirao Ismet Sokoljanin, menadžer za razvoj programa u Fondaciji tuzlanske zajednice, a uvod i zaključak u temu dala je Majda Mujanović Babović, suvlasnica Mad Giftsa i mentorica na programu podrške.

Jedan od ciljeva „Biznis kafe 2“ bio je i ohrabriti prisutne da se upuste u poduzetničke vode te da ih se upozna sa izazovima i problemima sa kojima se poduzetnici u početku susreću, ali i sa primjerima dobre prakse i iskustvima malih i uspješnih poduzetnika koji su prošli kroz slične izazove.

Panelisti su zaključili kako nemamo dovoljno razvijen poduzetnički duh u društvu. Međutim, to ne treba sprječavati nove poduzetnike, pogotovo mlade ljude, da ustraju u svojoj ideji. Poduzetništvo je veliki izazov, ali i velika prilika, složili su se panelisti. Ukoliko novi poduzetnici izađu na tržište sa dobrom, novom i inovativnom idejom, budu ustrajni, uporni i ne zanesu se prvim uspjesima, uspjeh jeste moguć.

Bila je ovo i prilika da se svim polaznicima koji su uspješno prošli obuku unutar programa dodijele certifikati koje je dodijelio Adem Azapagić iz REMARK Cosultinga. Jasna Jašarević, direktorica Fondacije tuzlanske zajednice, dodijelila je čekove dobitnicima čiji su biznis planovi ocijenjeni kao najbolji.

˝Biznis kafa 2˝ završni je događaj u okviru programa podrške start-up poduzetnicima koji je od maja do augusta ove godine provodila Fondacija tuzlanske zajednice kao jednu od aktivnosti u okviru projekta ˝Demokratsko i ekonomsko osnaživanje nerazvijenih zajednica u TK ˝ koji se implementira uz finansijsku podršku Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomski razvoj (BMZ) i Frojdenberg fondacije.

Program je podrazumijevao edukaciju iz oblasti poduzetništva za zainteresovane pojedince koji imaju namjeru pokrenuti ili su tek pokrenuli vlastite biznise. Kroz dvomjesečni program edukacije, koji se sastojao od 8 cjelodnevnih predavanja, prošlo je 20 učesnika koji su dobili i mentorsku podršku za izradu svojih biznis planova.

Po završetku edukacije 13 polaznika je izradilo svoje biznis planove i sa njima apliciralo Fondaciji tuzlanske zajednice za podršku. Odlukom komisije odobrena je podrška za 4 biznis ideje u iznosu od 31,990 KM.

Podršku su dobili:

– 6,490 KM Emina Bajramović iz Tuzle za „Online shop Meleth Creation“ (proizvodnja i prodaja unikatnih ogrlica)
– 6,500 KM Ismet Čarkić iz Živinica za uzgoj povrća u zaštićenim prostorima i preradu istog
– 10,000 KM Enes Muhamedbegović iz Kalesije za obrtničku radnju „Ems factory“ (proizvodnja visokokvalitetnih čarapa od najfinijih vlakana pamuka)
– 9,000 KM Eldina Hankić iz Lukavca za Modina (proizvodnja posteljine)

Pred novim poduzetnicima su novi izazovi i nove prilike, za koje su svakako pripremljeni edukacijom kroz koju su prošli i razmjenom iskustava na današnjoj „Biznis kafi“. /Tim za medije/