Blue Therm BH: Počela proizvodnja unikatnog namještaja

Od svog osnivanja firma „Blue Therm BH“ doo za proizvodnju, trgovinu i usluge Živinice širi proizvodnju i povećava kapacitete. Ovdje proizvode kotlove na pelet, potom pripremaju pogon za pelet i najnovije je formiranje poslovne jedinice proizvodnje namještaja.

Direktor firme Mevludin Subašić ima viziju razvoja i sve kreće po planu:

”Firma ZIMEX i Blue Therm BH idu u proizvodnju bio-gnojiva, koje će se koristiti za proizvodnju bio voća i povrća naturalne proizvodnje.Naš je cilj proizvesti prirodno gnojivo da bi naši građani proizveli zdravu hranu , koju bi mogli plasirati na tržnici zdrave hrane.

Nabavili smo savremene strojeve u adaptiranom prostoru u nekadašnje vojne baze Dubrave, gdje posjedujemo 3 hiljade kvadratnih metara placa i 500 m2 poslovnog prostora.Posebno želim istaći uspješan start poslovne jedinice “PAŠA-SUBAŠA”za proizvodnju unikatnog namještaja, koji već plasiramo u inozemstvo”.

Blue Therm će proizvoditi 24 tone peleta na dan, strojevi su u fazi montaže i uskoro će startati.Šef proizvodnje ove poslovne jedinice je Ademir Subašić, koji ističe da je ovaj proizvod sve traženiji.

Prema riječima šefa najnovije poslovne jedinice “PAŠA-SUBAŠA” Fahrudina Pašića, unikatni namještaj je sve traženiji na tržištu Evrope:

“Vizija je da od najlošijeg drveta proizvedemo najkvalitetniji namještaj.Nabavimo šupalj trupac hrasta, bukve, oraha, trešnje koji daje višestruki profit.Posebno ga obrađujemo raznim rezovima, dobijemo dasku određene teksture i oblika, te nakon mašinske i ručne obrade stavlja se u kalupe i izlijeva se smola u raznim dezenima i oblicima.Zato su svi proizvodi unikatni, jer ne možete napraviti dva ista proizvoda od takve sirovine.To je spoj tehnike i umjetnosti.Na taj način radimo klub stolove, komode i drugi namještaj”.

Tako je to u Blue Therm BH.Sve se radi planski i stručno.Trupac koji je određen za ogrev i košta oko 350 do 500 KM, kada dođe u spretne ruke pretvori se u unikatni namještaj vrijedan i do 5 hiljada KM.

“Iako smo ovu proizvodnju pokrenuli tek prije jedan mjesec i praktično još nismo montirali sve strojeve, ipak smo plasirali naš unikatni namještaj na tržište Švicarske, Italije i Njemačke, a već u maju iduće godine izlažemo naš namještaj na sajmu u Beču”, kaže nam direktor firme Mevludin Subašić./Š.Gadžo/