Dječije obdanište dobilo solarni sistem zagrijavanja

djeca Danas je u JU Dječije obdanište Živinice svečano pušten u rad novi solarni sistem zagrijavanja vode u ovoj odgojno obrazovnoj ustanovi. Postavljen je fotonaponski panel od 2 KW na krovu zgrade, koji proizvodi elektruičnu energiju i potom zagrijava vodu u bojleru kapaciteta 160 litara. Direktorica Dječijeg obdaništa Edisa Šljivić ističe da je projekat realizovana donatorskim sredstvima:

“Projekt je koštao oko 30 hijada KM, a zahvaljujući firmi Imao elektrik Tuzla, koja je aplicirala kod Ministarstva prostornog uređenja  i okoliša TK, na koji način je obezbjeđeno 50 odsto potrebnih sredstava, a ostatak su sami finansirali. U cilju poboljšanja energetske efikasnosti firma Imao elektrik Tuzla će donirati još 5 hiljada KM za zamjenu postojećih svjetiljki led rasvjetom, pa ćemo na taj način imati još veće uštede u potrošnji električne energije”.

Svečanom puštanju u rad nove tehnologije za prooizvodnju električne energije prisustvovali su predstavnici firme Imao elektrik Tuzla, sa predstavnikom matične firme u Slovačkoj, te općinski načelnik Živinica mr.Hasan Muratović.

Prigodan program izvela su djeca Dječijeg obdaništa – Sara Karić, koja je recitovala “Izlazak sunca” i Tarik Džafić sa pjesmicom “Da je meni sunce”. Ujedno ovi mališan su svečanim presjecanjem vrpce označili puštanje projekta u pogon.

Direktor Imao elektrik Tuzla Midhat Rahimić istako je doprinos firme u poboljašnju kapaciteta proizvodnje električene  energije:

“Zahvaljujem se načelniku općine Živinice što je omogućio poslovnji ambijent za realizaciju projekta solarne proizvodnje električne energije i ovo je prvi projekat ove vrste na Balkanu. Želimo pokloniti još ovakvih projekata u javnim ustanovama  Tuzlansokog  kantona, pa i Živinicama, samo nam je potreban odgovrajući poslovni ambijen, kakav imaju Živinice. Za grijanje vode koristi se besplatna sunčeva energija, koja putem fotonaposnkih članaka proizvodi istosmjernu električnu struju, koja zagrijava vodu u spremniku. Uz originalno rješenje  spoj grijaće spirale s fotonaponskim panelima, kod kojeg nema gubitka električne energije, postrojenje radi vrlo efikasno  uz osiguranje toplinske  zaštite i sigurne regulacije  cijelog sistema. Ovo je za sada najefikasnije korištenje ekološke električne energije  iz fotonaponskih panela bez ikakvih gubitaka”, rekao je Rahimić./Š.G./