Dun & Bradstreet, najveći globalni pružatelja poslovnih podataka

Kao Dun & Bradstreet, pod brendom tradicije stare više od 200 godina, nastavljamo podržavati naše klijente i partnere da rastu i napreduju na tržištu pružajući im podatke, analitiku i rješenja.

Stoga smo rado podržali InStore magazin i marketinšku agenciju Altermediju u organizacijiovog izuzetno značajnog biznis događaja u BiH, namijenjenog vlasnicima i menadžmentu MSPu realnom sektoru, čiji je cilje da ukaže na značaj malih i srednjih preduzeća kao motora bez kojeg nema ubrzanog oporavka domaće ekonomije, da razmjenom međusobnih iskustava olakša rješavanje problema u bitno izmjenjenim uslovima poslovanja.

MSP U BIH U BROJKAMAU martu 2021. navršava se godinu dana od proglašenja pandemije i uvođenja vanrednog stanja, kojeje prošle godine uslovilo pad BDP-a BiH za oko pet posto, ali je pad prihoda u većini MSP bio daleko veći od toga, uprkos mjerama podrške Vlade BiH.Mala i srednja preduzeća su područje kojem se ne posvećuje dovoljno pažnje u Bosni i Hercegovini, iako su značajan faktor ekonomskog rasta o čemu najbolje govore činjenice da više od 90& kompanija u BiHspada u ovu katergoriju azapošljavaju oko 64 posto ukupno zaposlenih u BiH.

Za analizu koju je Dun & Bradstreet Company pripremio kao partner MSP ForumaSarajevo, prema dva osnovna kriterija:uključena su mala i srednja preduzećasa prihodom većim od 100.000 EUR kojapredaju završne račune nadležnim agencijama u BiH. Evo kako ove kompanije izgledaju u osnovnim brojkama:

•15.361 kompanijaspada u navedenu kategoriju,
•80% njih spadaju u malekompanije,
•92% predaju završne račune nadležnim agencijama, odnosno posluju transparentno,
•36% bavi se trgovinom na veliko i malo, dakle nalaze se u G grani poslovanja
•19% je u oblasti prerađivačke industrije
•66% radi više od 10 godina što pokazuje stabilnost poslovanja
•22,3 MLD KM je ukupni prihodi u prošloj godini
•1,5 MLD KM netto prihod u prošloj godini(Analiza rađena na poslovnim rješenjima Dun&Bradstreet Company, Izvor podataka: FIA, APIF, Direkcija za finansije Brčko Distrikta BiH.

Bisnode se pridružio kompaniji Dun & Bradstreet. Naziv kompanije, kao i porezni i registarski broj, ostaju isti do daljnjega. Bisnode BH d.o.o., Vrazova 8, 71000 Sarajevo | Tel: +387 33 215 454 info.ba@bisnode.com | www.bisnode.ba.

Imperativ opstanka i rasta MSP je tehnološko usavrašavanje, digitalizacija, inovacije, stvaranje novih i unaprjeđenje postojećih proizvoda i usluga te olakšan pristup novim izvorima finansiranja pa će sve ovo i biti teme o kojima ćemo razgovarati na Forumu.Prijavite se na https://www.msp-forum.ba/poslušajte korisne informacije i razmjenite iskustva radi rješavanja problema u bitno izmjenjenim uslovima poslovanja. Želite li vidjeti kako posluju ove kompanije i pronaći među njima novog poslovnog partnera? Kontaktirajte nas na 033 215 454ili besplatan broj0800 22 337.O Dun & Bradstreet-uDun & Bradstreet, vodeći svjetski dobavljač podataka i analitike, omogući.

Data CloudDun & Bradstreet pokreće rješenja i pruža uvide koji kupcima omogućavaju ubrzanje prihoda, niže troškove, ublažavanje rizika i transformacijunjihovog poslovanja. Od 1841. kompanijesvih veličina oslanjaju se na Dun & Bradstreet kako bi im pomogle u upravljanju rizicima i otkrivanju prilika./Darija Marković/