G.Dubrave: Osnovanu Zadrugu PRILIKA pomagat će TIKA

Navršila se jedna godina od kada je grupa aktivista u Gornjim Dubravama formirala Poljoprivrednu zadrugu PRILIKA. Ovih dana užurbano se radi na pripremi raznih poljoprivrednih aktivnosti i organizacionom jačanju.

U pomoć grupi vrijednih entuzijasta pritekla je i Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju Tika, čiji je direktor Omer Faruk Alindži,sa saradnicima, danas posjetio dubravske zadrugare.

Aktivista PZ Prilika Almir Dedić upoznao je goste sa aktivnostima koje vode:

“Ovih dana krećemo u aktivnosti punim kapacitetima.Imamo 7 osnivača zadrugara, na čelu sa predsjednikom Skupštine Dariom Grgićem.Zadruga je pokrenula projekt Vesela farma, s ciljem povezivanja malih seoskih domaćinstava, koja ekološki proizvode organsku i integralnu hranu, sa konzumentima u urbanim sredinama, čime osiguravamo ukusne, zdravstveno sigurne, kvalitetne i zdrave obroke na našim stolovima.Očekujemo pomoć Agencije TIKA, a ovom prilikom najpotrebnije bi nam bilo vozilo za distribuciju proizvoda”, rekao je Dedić.

Direktor Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA, gospodin Omer Faruk Alindži se rado odazvao pozivu aktivista Poljoprivredne zadruge Prilika u G.Dubravama i na današnjem sastanku je rekao:

“Mi smo u BiH realizovali 850 projekata, čime želimo doprinijeti rješavanju problema zapošljavanja.Krajem 2017.godine počeli smo realizovati više projekata, a posebno želimo pomoći porodicama da imaju viši standard i tražimo ljude koji će se tome posvetiti.Želimo pomoći i Zadruzi u Dubravama, vidimo da ste napravili ozbiljan projekt i nastojaćemo pružiti potrebnu pomoć”.

Zadruga Prilika želi uključiti što više kooperanata u svom mjestu koji se bave raznim poljoprivrednim granama, od ratarstva, stočarstva i voćarstva, te prerade tih proizvoda.Za sada svoje proizvode Zaruga prodaje preko interneta, ali je u skorom planu realizacija prodajnog mjesta u Tuzli, gdje bi se plasirale razne eko prerađevine od voća i povrća, kao i mliječnih proizvoda.

Svoje viđenje širenja saradnje iznijeli su i aktivisti Halid Alibašić i predsjednica Udruženja žena Refija Halilčević.

Na današnjem susretu u Gornjim Dubravama pokrenuta je inicijativa da se direktor Agencije TIKA Omer Faruk Alindži i zamjenica Saida Muftarević, koja je takođe bila na sastanku u G.Dubravama, proglase počasnim članovima Poljoprivredne zadruge PRILIKA, što su oni sa zadovoljstvom i prihvatili,a to bi se trebalo realizovati na narednom susretu.

U okviru današnjeg plana posjete Poljoprivrednoj zadruzi PRILIKA posjećen je plastenik Mirnese Mumić, koji je donacija Agencije TIKA./Š.G./