“JANJA-PLOD” d.o.o. u novim prostorijama

Ovih dana firma JANJA PLOD d.o.o.Živinice uselila je u novi prostor, na lokaciji Jezero, Ulica 1.marta.Ova firma dobro je poznata u gradu jer već gotovo deceniju snabdjeva tržište raznim voćem i povrćem.

“Počeli smo kraj Gradske tržnice u Ulici Alije Izetbegovića gdje u našoj prodavnici građani Živinica rado navraćaju i kupuju ono što žele od voća i povrća.Naš put ka tržištu Živinica otvorio je naš otac Mehmed Šukilović, poznatiji po imenu Osman.On je još prije rata dolazio u Živinice iz Janje i prodavao voće i povrće, a osim Gradske tržnice dobro je sarađivao s firmom Konjuh.Tako smo se opredjelili da u Živinicama formiramo našu firmu “JANJA PLOD”, kažu nam složna braća Šukilović-Nermin, Esad i Nedim-vlasnici.

Novi prostor u naselju Jezero lijepo je uređen i zauzima prostor od oko hiljadu kvadratnih metara, te je ovdje već uspješno razvijena prodaja na veliko i malo.

“U Janji imamo vlastitu proizvodnju, kao i otkup voća i povrća.Posjedujemo 18 hektara zemljišta u Semberiji, tako da nastojimo objezbijediti potreban kvalitet domaćeg proizvoda.Sa Bingom imamo uspješnu saradnju.Nedavno smo dogovorili proširenje višegodišnje saradnje kada je u pitanju otkup kultura za predstojeću sezonu za Bingovu maloprodaju, ali i industrijsku proizvodnju”,ističu naši sagovornici.

Procesu otkupa voća i povrća za maloprodaju Bingo vrši uglavnom preko kompanije “JANJA PLOD” doo koja sarađuje sa 50 kooperanata sa područja Semberije. U trgovinama je većinom zastupljeno sezonsko voće i povrće koje tu uspijeva.Saradnja s Bingom traje šest godina, od kada su za potrebe Bingo trgovina osigurane velike količine voća i povrća proizvedenog u Semberiji. U ovoj godini Bingo će otkupiti preko 5.000 tona raznih kultura, te da je zagarantovan otkup i sigurna isplata ključ ove uspješne saradnje.

“JANJA PLOD”doo je primjer uspješno organizovane firme u obalsti agrara, djelatnosti koja je uglavnom zapostavljena i bez značajnijih podsticaja.Iskustvo, stručnost i naporan rad braće Šukilović pokazuje da se i u tako teškim uslovima može povećavati proizvodnja i pozitivno poslovati./Š.G./