Kako steći povjerenje na tržištu i dobiti nove poslove?

 Jeste li ugledna, vjerodostojnakompanija?Mogu li vaši poslovni partneri to potvrditi? Kako poslujukompanijes kojima do sada niste sarađivali? Sada je još važnije nego prije domaćem i međunarodnom tržištu poručiti: „Mi smo siguran i stabilan partner, vrijedan povjerenja. Partner koji će biti uz vas čak i u vrijeme ekonomske krize.“Certifikatom bonitetne izvrsnosti potvrđujete da pripadate uskom krugu kompanija, klubu poželjnih poslovnih bh. partnera, gdje se, prema trenutnom Bisnode istraživanju, nalazi samo 19% bh. kompanija s natprosječnim kvalitetom poslovanja.

Nova stvarnost – promijenjene navike plaćanja

Najčešći problemi s kojima se poduzetnici suočavaju i na domaćem i na stranom tržištu je sve veće nepovjerenje, nedisciplina plaćanja i otežano sklapanje poslovnih dogovora. Korona kriza je donijela dodatnu nesigurnost ekonomiji, prekinuvširazdoblje relativno niskog rizika, koje je trajalo više od jedne decenije. Novi način nakoji ekonomija funkcionira donioje i promjene u plaćanju i promjene u načinu saradnjemeđu kompanijama. Bisnode analiza bh. privrede tokom epidemije pokazala je lošiju platnu disciplinu i duže rokove plaćanja. Potrebno je naći odgovore na pitanjakako da izbjegneteposlovanje s kompanijama koje su neplatiše ili imaju blokirani bankovni računa kako da potvrdite potencijalnim poslovnim partnerima da steugledna kompanija vrijedna povjerenja?

 Bonitetno izvrsne kompanije su pouzdaniji partneri

Čak 99% svih izbrisanih kompanija u vrijeme epidemije nije imalo pravo na certifikat bonitetne izvrsnosti. Kompanije s nižom bonitetnom ocjenom više su izložene riziku, dok je vjerovatnije da će one koje su bonitetno izvrsne i dalje uspješno poslovati. Naša najnovija analiza (08/2020.) pokazuje da samo 19% bh. kompanija trenutno postiže bonitetnu izvrsnost, što je gotovo 7% manje nego prošle godine. Od toga, 9% su postigle Srebrnu bonitetni uzvrsnost, 3% Zlatnu i 1% Platinastu bonitetni uzvrsnost.

Dakle, od ukupnog broja bonitetno izvrsnih kompanija, ukupno 71% kompanija svrstano u najviši razred bonitetne izvrsnosti, jer 3 godine zaredom zadovoljavaju standarde bonitetne izvrsnosti, koji se označava kao Srebrna bonitetna izvrsnost, koju je ostvarilo 50% od ukupnog broja bonitetno izvrsnih kompanija, Zlatna izvrsnostkoju je ostvarilo 16% bonitetno izvrsnih kompanija ili Platinasta izvrsnostkoju ima samo 5% bonitetno izvrsnih kompanija u Bosni i Hercegovini. Ostalih 29% pripada A, AA i AAA bonitetnom rangu.

S certifikatomdo novih poslova, čak i u vrijeme krize

U međunarodnom okruženju certificiranje je ustaljena praksa kojom komapnije dodatno jačaju svoj ugled, demonstriraju stabilnost poslovanja i podižu nivo povjerenja, što je posebno važno u doba krize. U Bosni i Hercegovini Bisnode Grupa ima višegodišnju tradiciju dodjele certifikataizvrsnosti. Samo najbolje kompanije, koje postižu najviše poslovne standarde i dokazuju se kao siguran poslovni partnero s niskim rizikom tokom dužeg vremenskogperioda, imaju ocjenu bonitetne izvrsnosti. Pa, ko nebi želio raditi s takvim partnerom? U doba krize, stečeni certifikat može vam omogućiti nova partnerstva i ujedno ojačati vaš ugled među postojećim kupcima, partnerima i široj poslovnoj zajednici.

 (P)ostanite izvrsni s nama – mi smo tu zbog vas!

Čak iu doba povećanog rizika moguće je uspješno i sigurno raditi. Pri tome vam može pomoći Bisnode Failure Score – dinamična bonitetna ocjena s prediktivnom vrijednošću, koja svakodnevno otkriva negativne poslovne događaje na tržištu, stvarajući povjerenje i olakšavajući poslovanje. Funkcionalnost i efikasnost ove ocjene ima posebnu vrijednostkada kompanija treba donijeti bolje i sigurnije odluke za stabilno poslovanje. Failure Score pomaže da se utvrdi koje su kompanije više izložene kreditnim rizicima u vanrednim situacijama (kompanije s nižim bonitetnimocjenama) ili kod kojih je veća vjerojatnoća da će uspješno nastaviti poslovne aktivnost i nakon završetka krize (kompanije s višom bonitetnomocjenom). Uz certifikat bonitetne izvrsnosti, dokazali ste se kao ugledna, renomirana kompanija, a uz pomoć ažurnih i kvalitetnih podataka u Bisnode rješenjima omogućite vašoj kompaniji da posluje sa što manje rizika./Darija Marković/

Da li ste boniteto izvrsni i spadate li među 19% najboljih kompanija u BiH?

Provjerite besplatno ovdje.https://www.bisnode.ba/promocije/izvrsnost-2020/