Konjuh:Namještaj na francuskom tržištu

Firma Konjuh odavno je u stečaju, dva dijela su prodata, a srž firme, pogoni finalne i polufinalne prerade, čekaju kupce.Postoje izgledi da uskoro bude prodata Fabrika furnira i savijenog namješataja, a ostatak, fabrike prerade će još sačekati.

Od sindikalnog aktiviste Muje Gavranovića saznajemo da proizvodnja teče nesmetano, što se tiče preostalog dijela od 30-tak zaposlenih.Upravo, u vrijeme današnje posjete, tovario se šleper stolova za Francusku.Kvalitet namještaja je na visokom nivou i to u Francuskoj dobro znaju, jer, Konjuh nije od juče, već se radi o firmi duge tradicije prerade drveta od 136 godina.

“Mi nemamo problema sa proizvodnjom, a niti plasmanom.Prodajemo stolove, stolice, garniture i ostalo širom BiH i zemalja okruženja, a Francuska nam je stabilno tržište i već pripremamo za idući mjesec otpremanje dva šlepera. Na žalost je što niko nije htio da nam pomogne, a imamo mašine, modermne strojeve i stručnu radnu snagu”, kaže Gavranović.

I zaista, danas Konjuhovi stručnjaci rade u fabrikama namještaja širom BiH, u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.Svugdje su dobro došli i dobro polaćeni.Preostalih 30-tak radnika vrijedno rade i pokazuju kako ova firma još živi-istina ne sa hiljadama zaposlenih- već desetinama.Ipak, to je naša stvarnost kada su u pitanju nekadašnji giganti!/Š.G./