Održana izborna Skupština Udruženja poslodavaca

Danas je u hotelu President održana Izborna Skupština Udruženja poslodavaca Grada Živincie. Prisutne je s dnevnim redom upoznao sekretar Selmir Šljivić, te je  razmatran  i usvojen Izvještaj o radu u proteklom mandatnom periodu,  izbor novog sastava Upravnog odbora, predsjednika i tri potpredsjednika Udruženja.

Nakon obavljenog izbora usvojeni su Plan rada Udruženja i Upravnog odbora za period od naredne 4 godine.

Predsejdnik Skupštine živiničkih poslodavaca Mehmed Alispahić je, nakon usvajanja dnevnog reda, pozdravio goste koji su podržali Udruženje, a to su ministar za privredu u Vladi TK Asmir Hasić i predsjednik Grupacije poslodavaca TK Ramiz Karić.

Predsjednik Upravnog odbora poslodavaca Željko Mandić osvrnuo se na rad u protekle četiri godine i rekao je:

“Samim osnivanjem Udruženja ispunili smo svoju zadaću za duže staze.Poznato je da je posljdnjih godina osnivanje i gašenje udruženja bilo pet puta, a mi smo od 2015.godine u stalnim aktivnostima.Bitno je istaći da smo imali dobru saradnju sa gradskim strukturama, da naš član redovno odlazi na sjednici GV, kao i Grupacijom poslodavaca TK.Sve odluke donosili smo jednoglasno, bez preglasavanja.Najveća boljka nas poslodavaca je kriza kadra u realnom sektoru, zbog velikog odliva radne snage u inozemstvo.Zato smo ponudlili srednjim školama da kod nas učenici imaju praksu, jer smo svjesni naraslih potreba i gubljenja bitke na tržištu rada.Za učenike na praksi obezbjeđujemo htz opremu, te novčani dodatak.Zadaća nam je dalje širenje poslovnih zona, kako bi zadovoljili one firme koje šire poslovne kapacitete”, rekao je Mandić.

Ministar privrede u Vladi TK Asmir Hasić pozdravio je skup poslodavaca i rekao:

“Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo privrede prvi put privrednicima sa područja TK nude kreditnu liniju ukupne vrijednosti od više od 27 miliona KM uz subvencioniranje profitne marže. Vlada Kantona obezbjedila je novčana sredstva u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2019. godinu u ukupnom iznosu od 1 milion KM.

„Nudimo 0 % kamatu svim privrednicima na području TK uz grejs-period od godinu dana”, kazao je ministar Hasić napomenuvši da je ovo odlična prilika za privrednike da sredstva za unaprjeđenje i razvoj poslovanja, nova zapošljavanja i rast dobiju po stopi od nula posto. „Ministarstvo privrede provelo je proceduru javnog poziva za odabir najpovoljnije banke. Na javni poziv se prijavilo ukupno 7 banaka, a izabrana banka je ponudila najbolje uslove i ukupan iznos sredstava za kreditnu liniju u iznosu od 27.150.000,00 KM. Maksimalan odobreni iznos finansiranja po jednom korisniku je do dva miliona KM sa maksimalnim rokom otplate do 72 mjeseca. Prioritet u ostvarenju prava na poticajna finansijska sredstva imaju proizvodne, a posebno izvozno orjentisane djelatnosti”, izjavio je ministar Hasić.

Predsjednik Grupacije poslodavaca TK Ramiz Karić je pozdravio živiničke članove poduzetnike i ohrabrio aktivnosti kojim se bave, istakavši da neuspjesi ne smiju obeshrabiti poduzetnike, već nastaviti aktivnosti na iznalaženju mogućnosti za gradnju infrastrukture, poslovnih prostora, te stalna borba za poreske olakšice.

“Sve nas čeka velika opasnost odliva radne snage, što će biti još izraženije otvaranjem granica iza Nove godine.Poznato je i to da vlast po tom osnovu nema pomaka u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta kod nas”, rekao je Karić.

Poduzetnik Nusret Mamić je u svom obraćanju istakao potrebu da se poduzetnicima značajnije pomaže i da imaju veću podršku u lokalnoj zajednici, ali i TK:

“Očekujem da će ubuduće biti bolji ambijent za nas poduzetnike. Poznato je da imamo probleme oko obezbjeđenja prostora u poslovnim zonama.Oni koji dolaze sa strane brže im se obezbjede lokacije, dok mi idemo od vrata do vrata i kaže nam se “dođi sutra” i tako u nedogled.Imamo poduzetnike sa jasnom razvojnom vizijom, ali su spriječeni takvim ponašanjima administracije.Nadam se da će se to stanje poboljšati pošto imamo “svog” premijera u Vladi TK, a takođe i ministra privrede”.

U nastavku današnjeg rada na Skupštini Udruženja poslodavaca Grada Živinice izabran je novi Upravni odbor od 13 članova , te predsjednik i 3 potpredsjednika.Za predsjednika upravnog obora izabran je Zijad Selimović, a potpredsjenici su Safet Dervišević, Željko Mandić i Faruz Tulumović.

Nakon izbora za predsjednika Upravnog odbora Udruženja poslodavaca, Zijad Selimović se zahvalio na ukazanom povjerenju i obećao da će nastojati nastaviti započete aktivnosti prethodnog mandata rukvodstva Uduženje, računajući i dalje na njihovu podršku provedbi usvojenih planova rada.

Predsjednik Skupštine Uduženja poslodavaca Mehmed Alispahić je obrazložio zašto je ovoga puta povećan broj čanova UO i potpredsjednika:

“Nastojali smo povećanjem broja potpredsjednika Udruženja, omogućiti da se svake godine smjenjuju predsjednici, tako da će to od danas biti predsjednik s jednogodišnjim mandatom, kako bi pružili priliku većem broju članova Udruženja da pokažu svoju kreativnost i provedbu planiranih aktivnosti.Inače, do sada smo imali 7 članova Upravnog odbora, a u novom mandatu, kako smo već najavili i usvojili, taj broj je povećan na 13 članova UO”.

Udruženje poslodavaca Grada Živinice broji 42 članice-firme različitih proizvodnih djelatnosti, a jedan od narednih zadatakla je da se taj broj poveća. Najavljeno je nekoliko firmi koje su izrazile želju za uključenjem-jer ona poznata izreka keže”Zajedno smo jači”!/Š.Gadžo/