Pčelarstvo kao tradicija porodice Suljić

Pčelarstvo je na području Grada Živinice od davnina tradicija dobrih domaćina.Postoje dva udruženja, koja okupljaju pčelare u cilju postizanja boljih rezultata u ovoj slatkoj oblasti.

Munever Suljić iz okolne Suhe ove godine ima 166 pčelinjih društava.Živinički pčelari su dinamični i svoje pčele voze na ispaše od Save do Romanije, zavisno od godišnjeg doba, a to radi i Munever Suljić.

Kaže da se pčelarstvom počeo baviti po uzoru na brata Muniba i o tome kaže:

“Moj brat Munib je bio predsjednik Udruženja Vrijesak i postizao je značajne rezultate.Imao je do 200 košnica i bio je među rekorderima u našem udruženju.Krenuo sam njegovim putem i nisam pogriješio.Radim prema uputama stručnjaka, redovno pratim seminare i sajmove pčelarstva i nauči se ono što je potrebno.Za kvalitet meda dobitnik sam zlatnih plaketa sa sajmova”, kaže Suljić.

Stručnjak agronom Suad Selimović iz Privredne komore TK mnogo pomaže poljoprivrednicima, pa i pčelarima, a o Suljićevim rezultatima kaže:

“Familija Suljić raspolaže sa preko 500 košnica u proizvodnji meda i drugih pčelinjih proizvoda. Praktičnu školu pčelarenja i prve košnice Suljići su dobili od svog Muniba koji je preselio na bolji svijet, a za svog života na ovom dunjalučkom svijetu ostavio hajr u znanju o pčelarstvu po kom ćemo ga spominjati i pamtiti svi koji smo ga poznavali, a pogotov njegova familija Suljić.Pčelinjak Munevera Suljića provodio je prvo  vrijeme na bagremovoj paši. Ovo su košnice koje broje i do 100 000 pčele zdrave radilice, koja u toku jednog sata može na dobroj lokaciji za pašu da unese jedan kilogram cvijetnog nektara”.

O kvalitetu meda ne treba brinuti, ističe Selimović:

“Ove godine imat ćemo dobar kvalitet domaćeg meda. To potvrđuje laboratorijska analiza uzorka iz ove tegle Munevra Suljića u laboratoriji Tehnološkog fakulteta Tuzla.Rezultati pokazuju da je sadržaj vlage/vode 16% a dozvoljeno zakonom o kvalitetu meda 18% i još važniji podatak je suha tvar 82 odsto. Ovaj med je iz kategorije poliflornih medova tj. od bagrema maslačka i cvjetajućeg voća/behara”.

Na kraju, preostaje nam da Muneveru Suljiću i ostalim pčelarima poželimo mnogo uspjeha u pčelaranje, na dobro svih nas.Ipak, domaće je najbolje./Š.G./