Podsticajima do stabilnijeg agrara

Na plodnim oranicama Sprečkog polja nekada je gotove cio prostor bio zasijan raznim kulturama, ponajviše pšenicom i kukuruzom.Ali, posljednjih decenija svjedoci smo zanemarivanja poljoprivredne proizvodnje, pa umjesto usjeva na Sprečkom polju raste korov, tako da se veoma malo koristi ovaj prostor.

U ovo vrijeme širenja korona virusa bilo bi dobro da se to sve obnovi i zasije kako treba, međutim, čini se da je to bar još ove sezone propala stvar.Za razliku od tog zemljjišta, primjetno je da su naši poljoprivrednici odavno zasukali rukave i krenuli zasijati sve raspoložive površine.Kada druge zemlje zabranjuju izvoz poljoprivrednih proizvoda ništa drugo ne preostaje nego uzdati se “use i u svoje kljuse”!

Otuda raduje činjenica da će vlade pojedinih kantona, pa i FBiH, te i općinske vlasti, više sredstava izdvojiti u podsticaje za dalji razvoj agrara.Oslonac na vlastite snage najsigurniji je način da se obezbjede dovoljne količine domaćih proizvoda. Novci za podsticaje postoje, samo ih treba usmjeriti na pravu stranu, a to su naši poljoprivredni proizvođači./Š.G./