Predstavljamo: Udruženje Pčelice Gornje Živinice

Udruženje pčelara Pčelica iz Gornjih Živinica osnovano je avgusta prošle godine, a već ima značajne rezultate u radu. Danas smo imali prilike vidjeti ih i upoznati na bazarnom danu na Gradskom bulevaru, organizovanom u povodu Dana dijaspore.

Predsjednik Udruženja Pčelica o radu ove vrijedne grupe pčelara Šahim Halilbašić kaže:

“Imamo oko 50 članova, starih iskusnih i onih mlađih koji tek ulaze u tajne pčelarstva.Poznati smo po tome što smo pokrenuli izgradnju Pčelarskog doma i Razvojnog centra u Gornjim Živinicama, čija će gradnja koštati oko 2 miliona KM.Imamo čvrsto obećanje za pomoć od općinskog načelnika dr.Samira Kamenjakovića, tako da će dijelom i općina učestvovati u realizaciji projekta.Već vršimo određene pripreme sadnjom medonosnog drveća, gdje gradimo pomenute centre, zatim smo izvršili nabavku košnica za Udruženje, a za to smo zahvalni Turističkoj zajednici TK i Mikrokreditnoj organizaciji Tuzla, koja nam je donirala namještaj i računar.Uspjeli smo izgraditi objekat za UG Pčelicu dimenzija 9,60 mx6 metara na sprat, tako da u prizemlju imamo postrojenja za pakovanje i izradu saćnih osnova, pripremu pogače, a na spratu je sala za edukacije mlađih pčelara”, rekao je Halilbašić.

Jedan od prvih članova UG Pčelica i vrijedni aktivista Milivoje Milić učestvuje u svim akcijama, pčelarenjem se bavi nepunih 40 godina i o predstojećim akcijama kaže:

“Želim dati puni doprinso uspjehu Udruženja Pčelica. Udružio sam se da bi iskoristili sve resurse, naše veliko bogatstvo i iskustvo, te da pereko Pčelice dođemo do realizacije projekata izgradnje značajnih objekata za razvoj pčelarstva. Zahvaljujući predsjedniku Halilbašiću, te obećanoj podršci načelnika Kamenjakovića i njegovog savjetnioka Saliha Durića, kao i ostalim članovima Udruženja Pčelica, siguran sam da će doćo do realizacije projekata budućnostia, a to je Razvojni centar za pčelarstvo i institut za liječenje čelinjim otrovom, te gradimo i Pčelarski dom.

Osim pomenutih, garancija nešeg uspjeha je i konzul u Njemačkoj, njegova ekselencija mr.Began Muhić, koji će nas podržati u ovoj ideji, jer će ovo, osim proizvodnog, biti još i turistički, jer se u tom kompleksu radi i Dom pčelara na Rudinama, a što je takođe vrlo važno je i činjenica da će se tu zaposliti 80 novih radnika”.

Tako to rade u Gornjim Živinicama, gdje će u okviru projekta UG Pčelica, doći do realizacije važnih objekata za razvoj pčelarstva i turizma u našem kraju./Š.G./