Priče o farmerima:Ljubomir Gajić-G.Crnjeljevo

-Pozdana partnerstva i podrška ključni za uspjeh i održivost domaćih gazdinstava

-Farmer Ljubomir Gajić širi svoje gazdinstvo zahvaljujući saradnji s Lactalisom

Porodica Gajić izsela Gornje Crnjelovo kod Bijeljine već 25 godina razvija svoju farmu, uzgaja stoku i proizvodi mlijeko. Vodi je Ljubomir Gajić i kaže da trenutnoima oko 100 muznih krava. Mlijeko proizvedeno na farmiotkupljuje mljekara Inmer iz Gradačca, članica Lactalis BH. Gajić je direktnu saradnju s Lactalisom uspostavioprijetri godine, a plan je proširenje – farme i saradnje, zahvaljujući sistemu podrške koji je kompanija uspostavila kako bi osnažila i podržala svoje kooperante u Bosni i Hercegovini.

”Saradnja s Lactalisom je odlična i jako sam sretan što sam jedan od njihovih kooperanata. Imamostabilnusaradnju i ne pretjerujem kad kažem da imamo pouzdanog partnera koji ispunjava najvažnije obaveze – redovno preuzimanje mlijeka i redovno plaćanje. To je nama proizvođačima baš važno jer onda mi možemo blagovremeno da ispunjavamo svoje obaveze – planiramo razvoj, život i rad na farmi”, kaže Gajić.Dodaje da su u svakom poslu nesigurnost i rizik neizbježni, ali da je tokom ove tri godine uspostavljeno jako međusobno poverenje i poštovanje s ljudima iz tima Lactalisa pa zna da se može osloniti na podršku partnera kad god je potrebna. ”Praktično svakodnevna komunikacija, pristup stručnim savjetima, ispunjavanje obećanja i poštovanje dogovora najbolje govore o saradnji”, ističe Ljubomir Gajić.

Tehnološka unapređenja, prenos novih znanja i praksi u proizvodnji mlijeka neke su od važnih komponenti uspjeha. Za sve to su potrebna finansijska sredstva i sigurnost u poslovanju.

”Najvažniju pomoć i podrškusmo dobili od Lactalisa u februaru ove godine, u vidu nepovratnih sredstava kao podsticajaunapređenju poslovanja. Za nas farmere puno znači pristup ovom vidu investicija. Evo, kod nas je u toku izgradnja nove štale kapaciteta 120 do 150 grla. Završetak radovaje blizu, pa slijedi opremanje.”Dodaje da, kad je o modernizaciji i tehnološkom napretku riječ, zahvalan Lactalisui mogućnost nabavke dva robota za mužu krava koji stižu iz Njemačke.”Roboti će biti od velike pomoći, jerje namau poljoprivrednomsektoru jako teško da nađemo radnu snagu ”, kaže Ljubomir.

Nepovratna sredstva plasirana su u projektu kojim je Lactalis BH odlučio dati stabilnu podršku farmerima u Bosni i Hercegovini od ukupno milion KM za primarnu proizvodnju.Projekat je nastao iz želje kompanije da doprinese stvaranju uslova za povećanje proizvodnje svježeg sirovog mlijeka, za rast broja samoodrživih poljoprivrednih proizvođača i osiguranje stabilnog dohotka koji će Lactalisovim kooperantima omogućiti bolji životni standard.

”Ne brinemo za otkup mlijeka i svakodnevni odvoz, nego smo u fazi sigurnog i stabilnog poslovanja.Lactalisu mjesečno predajemooko 50.000 litara mlijeka. To znači da su sigurnost i dobrobit stoke na našoj farmi neupitne”, ističe s ponosom Ljubomir.

Više od 1500 famera sarađuje danas s Lactalisom. Pored brige za siguran i dobar život na farmi inepovratnu pomoć osiguranu kroz projekat, farmerima je stalno na raspolaganju mogućnost pozajmica i avansnih uplata za mlijeko.

”Za nas farmere je baš veliko olakšanje i neka vrsta dodatne sigurnosti to što znamoda nam Lactalis omogućavapozajmice, s brzim pristupom novcu i partnerskim dogovorom o periodu otplate i broju rata. Veliko je to olakšanje i važan oslonac za mene kao farmera s obzirom na brojne obaveze i poslove na farmi.Farma i stoka zahtijevaju stalno neka nova ulaganja, popravke, novu opremu a i moju stalnu prisutnost, puno rada i predanosti kako bismo mogli da proizvodimo kvalitetno mlijeko”, naglašava Ljubomir Gajić i dodaje da to što su ljudi iz Lactalisa stalno na raspolaganju, prate šta se dešava s farmama i farmerima i koje su njihove potrebe ali i prilike je neprocjenjivo olakšanje.

Lactalis BH osiguravapomoćpartnerima i pri izradi raznih projekata.U prethodnom periodu je Lactalisov tim pripremio projektnu metodologiju idokumentaciju za četirikooperantske zadruge koje su potomdobile odobrenjeza finansiranje od UNDP-a za proljetnu i jesenju sjetvu. Projektom je osigurana nabavka mineralnog đubriva, a UNDP snosi čak 75 % troškova, što je izuzetna pomoć farmerima. Vrijednost projekata je oko 900.000 KM.

Povećanje količine i kvaliteta svježeg sirovog mlijeka proizvedenog u Bosni i Hercegovini prioritet je Lactalis BH stručnog tima koji čine veterinari i agronomi, fokusirani na unapređenje poslovanja kooperanata mljekare Inmer./D.Močević/