Rašidove pletarske majstorije

Iz oblasti etnologije poznati su stari zanati kojih je danas sve manje.U zadnje vrijeme padaju u zaborav mnogi zanati pa i pletarstvo.Kako se to ranije radilo radi se i danas, ali je još malo onih koji se time bave.

Za pletarski zanat potrebno je mnogo vještine i znanja, a upravo to krasi Rašida Halilčevića iz Priluka.Mad je odavno u penziji još se bavi ovim zanimljivim poslom, što je u njegovom kraju tradicija kojom su se mnogi bavili.

“Od malih nogu sam zavolio praviti razne predmete od pruća, a najviše sam naučio od Emina Mujanovića koji je svoj zanat uspješno razvijao u Austriji, tako da sam mu zahvalan na tome.Od pruća koje nabavljam u Orašju pletem stolove, stolice, stalke za cvijeće, tacne, korpe i niz drugih predmeta.Dolaze topliji dani pa je povećan interes za pletenim poljskim namještajem”, kaže nam Rašid Halilčević.

Rašid ističe kako u njegovom kraju zemlja nije prikladna za uzgoj vrbovog šiblja i da taj materijal nabavlja iz Orašja.Ovog uspješnog majstora pletenja namještaja i drugih predmeta od vrbovog šiblja možete potražiti kraj Križaljke u Živinicama i na adresi Šićki Brod kod Binga./Š.G./