Repuh:Poljoprivredno gazdinstvo porodice Korajac

U Mjesnoj zajednici Tupković, na gazdinstvu Nedžada Korajca, ima 24 grla krupne stoke, priplodnih i tovnih junica sa tendencijom daljeg povećanja. Porodica Korajac obrađuje oko 200 dunuma zemlje, od kojih je 146 dunuma vlastite!

Što se tiče proljetne sjetve planirana je sjetva 80 dunuma žita, a već je zasijana polovina planiranih površina. Također, zasijano je i blizu 80 dunuma ozimih žitarica (pšenica i tritikale).

“Uslovi za sjetvu su povoljni, međutim, repromaterijal je mnogo skuplji u odnosu na prošlu godinu, a podrška viših nivoa vlasti je mizerna.S obzirom na to da je u svijetu velika kriza za hranom, podsticaji su morali biti mnogo značajniji”, kaže nam istaknuti poljoprivrednik Nedžad Korajac.

Hranu za stoku porodica Korajac sama proizvodi, obezbjeđujući veliku količinu silaže za zimsku ishranu stoke. Što se tiče mehanizacije posjeduju veliki broj poljoprivrednih mašina i priključaka.

Nedžad Korajac je ugledni poduzetnik, a uz to je i veliki humanista, koji je finansijski ili na bilo koji drugi način podržao ogroman broj humanitarnih akcija, infrastrukturnih i drugih projekata kako u svojoj lokalnoj zajednici, tako i šire./I.K./