SO Konjuh: Rješenje u parcelizaciji zemljišta

Poznato je da se već duže vrijeme firma KOnjuh nalazi u stečajnom postupku, a održano je i nekoliko tendera za prodaju ovog poznatog preduzeće iz oblasti prerade drveta.Naredni tender zakazan je za 10.april.

U ovoj firmi Sindikalni odbor nastoji izvući što povoljnije rješenje za oko hiljadu radnika, kojima se godinama ne uplaćuju doprinosti.Predsjednik SO Konjha Mujo Gavranović želi da lokalna vlast što prije udovolji zahtjevu za parcelizacijom zemljišata, kako bi se stvorili uslovi za rješenje radničkih prava:

“Poznato je da smo mi na jednom od ranijih tendera prodali lokaciju nekadašnjeg Autosaobraćaja i Fabrike stolica, te nekoliko poslovnih prostora. Poznato je da mi nastojimo iznaći rješenje kako bi se obavila parcelazacija zemljišta, što bi umnogome ubrzlao procese saniranja dugovanja preme velikom broju radnika. Doprinosi radnicima se ne uplaćuju od 2009.godine, a firma je u stečaju od 2016.godine, tako da nam je potrebno uvezivanje radnog staža za hiljadu radnika, od kojih njih 50 imaju pravo na penzionisanje”, ističe predsjednik SO Konjuha Mujo Gavranović.

Jedan od tih 60 radnika sa nerješenim doprinosima i nemogućnošću da ode u zasluženu penziju je Enes Mustafić:

“Navršio sam 40 godina radnog staža u januaru ove godine, ali se nije uplaćivalo, tako da sam u pat poziciji.Niti više mogu raditi, niti mogu u penziju!Firma radi trenutno sa nekih 40-tak radnika, ali ni tu više nemam pravo!Zato sam i ja, kao i mnoge moje kolege, zaintersovan da se što prije iznađe rješenje, a ono je u parcelizaciji zemljišta firme”.

Predsjednik Gavranović je ogorčen na lokalnu vlast, kaže da imaju pravo obaviti parcelizaciju, ali neće i to ovako objašnjava:

“Mi na taj problem čekamo 1,5 godinu, ali bez rezultata.Od resornog ministarstva Federacije BiH smo dva puta dobili pozitivno mišljenje da se može izvršiti parcelizacija zemljišta, ali nas blokira lokalna vlast.Osim pomenutog, oštećeni smo i novim propisima Ustava FBiH,gdje više rješenje radničkih potraživanja nije na prvom mjestu u slučaju stečaja firme.Neko je namjerno držao u ladici nove propise, kako bi mi zakasnili sa rješenjem svojih problema”.

Pripreme za novi tender Konjuha su u toku i već 10.aprila bit će poznati rezultati, mada bi Sindikat Konjuha očekivao više ukoliko bi lokalna vlast udovoljila zahtjevu za parcelizacijom zemljišata./Š.G./