Svojat: Udruženje Kornišon bere plodove rada

Na području Grada Živinice sve je više kooperanata koij se bave uzgojem krastavca kornišona, koji je svoje mjesto našao u prerađivačkoj industriji.Udruženja poljoprivrednih proizvođača Kornišon u Svojatu, uprkos povremenim nepogodama, uspješno obavlja planirane zadatke.

Predsjednik Udruženja Kornišon Jasmin Selimović ocjenjuje dosadašnje aktivnosti na plasmana ovog proizvoda:

“Zadovoljan sam, sve se odvija prema planiranim aktivnostima, tako da svakodnevno imamo berbe naših kooperanata i već smo isporučili preko 40 tona krastavca kornišona.Ogromne padavine kiše prošlog mjeseca stvorile su nabujalu rijeku Krivaču,te je našim proizvođačima napravila sto postotnu štetu.Nastojimo im otpisati štetu i zaduženje uz pomoć loklane zajednice i već idemo dalje.Rod je veoma dobar, a to smo i očekivali jer znamo da se radi o kvalitetnom rasadu od Planta”.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Kornišon ima vlastitu otkupnu stanicu u Svojatu, sa klasifircirnicom i hladnjačom. Otkupne cijene su zagarantovane, što kooperantima omogućava sigurnu zaradu, kada je u pitanju proizvodnja i plasman krastavca kornišona./Š.G./