Svojat: Udruženje Kornišon spremno za novu sezonu

Približava se proljeće pa uveliko traju pripreme za sjetvene radove.Pripreme uveliko traju i u Udruženju poljoprivrednih proizvođača Kornišon u Svojatu.

O pripremama i saradnji sa brojnim kooperantima predsjednik Udruženja Jasmin Selimović kaže:

“Spremno dočekujemo sezonu jer obavljamo sve potrebne pripreme.Mi dajemo svu prateću opremu, a kooperanti nam vraćaju kroz proizvode, što znači sve dobiju od nas, počev od sadng matrijala do zaštite za pravilan uzgoj kornišon.To je kooperantima velika pomoć, jer, praktično nemaju početnih troškova.

Najavilo smo da imamo najpovoljnijie zagarantovane otkupne cijene, tako da svakodnevno imamo sve više kooperanata za sadnju kornišona. Cijena prve klase krstavca kornišona za iznosi 1,70 KM, druga klasa 0,90 KM i treća klasa krastavca kornišona iznosi 0,25 KM, što je povoljnije od onog što smo imali prošle godine. Na ovaj način mi želimo da sustignemo rekordnu 2016.godinu, kada smo otkupili od naših kooperanata 1850 tona krastavca kornišona.Imali smo problema poslije toga, ali sada smo postigli čvrste dogovore i neće biti problema da ispoštujemo cijene koje nudimo”, ističe Selimović.

Kornišoni su veoma važni, posebno tokom zimskih dana, jer se ova kultura uglavnom koristi kao salata u ovom periodu, a o tome Selimović kaže:

“Kornišoni su vrsta krastavaca koji se koriste za spremanje zimnice. Selekcijom se dobilo dosta raznih sorti, ali je u stvari najvažniji period kada će se oni brati , pošto se razvrstavaju po klasama. Klase kod kornišona su jasno podjeljene prema dimenzijama krastavaca koji se beru.Pri tome je važno kazati da je kod njihovog uzgoja bitna dobro organizovana berba, jer se ona obavlja svaki dan i tu ne smije biti propusta.To naši kooperanti dobro znaju i imaju dovoljno iskustva”.

Podsjećamo da Udruženje poljoprivrednih proizvođača Kornišon ima vlastitu otkupnu stanicu u Svojatu, sa klasifircirnicom i hladnjačom. Otkupne cijene su zagarantovane, što kooperantima omogućava sigurnu zaradu, kada je u pitanju proizvodnja i plasman krastavca kornišona./Š.G./