Svojat:Veliko interesovanje za uzgoj kornišona

Živinice su poznate po proizvodnji krastavca kornišona, što je odavno postala tradicija.Pripreme za sjetvene radove su počele i sve je više kooperanata koji sarađuju sa Udruženjem Kornišon u Svojatu.

“Svi oni koji se žele baviti proizvodnjom kornišona mogu se prijavit za saradnju. Krenulo je sa potpisivanjem ugovora za 2021. godinu, a sve dodatne informacije naši poljoprivrednici mogu dobiti putem telefona ili kontakt porukom na našoj fb stranici.Svi oni koji su pisali na stranici biće blagovremeno informisani i potpisat ćemo ugovore o saradnji za 2021. godinu”, kaže nam predsjednik Udruženja Kornišon Svojat Jasmin Selimović.

Uslovi za kooperante su veoma povoljni, kao i ranijih godina.Dobiju svu prateću opremu, a kooperanti to vraćaju kroz proizvode, što znači sve dobiju od Udruženja Kornišon, počev od sadng matrijala do zaštite za pravilan uzgoj krastavca.To je kooperantima velika pomoć, jer, praktično nemaju početnih troškova”, objašnjava nam Jasmin Selimović.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Kornišon ima vlastitu otkupnu stanicu u Svojatu, sa klasifircirnicom i hladnjačom. Otkupne cijene su zagarantovane, što kooperantima omogućava sigurnu zaradu, kada je u pitanju proizvodnja i plasman krastavca kornišona./Š.G./