Udruženje Kornišon: Sve više kooperanata

Udruženja poljoprivrednih proizvođača Kornišon u Svojatu uveliko je obavila potrebne pripreme za novu sezonu.To je, uz povoljne cijene, mnoge poljoprivrednike opredjelilo da se na vrijeme priključe i uspostave saradnju.

O prvim utiscima u ovom pripremnom periodu predsjednik Udruženja Jasmin Selimović kaže:

“Zahvaljujući najpovoljnijim otkupnim cijenama, kao i drugim pogodnostima, imamo sve više kooperanata za sadnju kornišona. Podsjećam da je cijena prve klase krstavca kornišona za narednu sezonu 1,70 KM, druga klasa 0,90 KM i treća klasa krastavca kornišona iznosi 0,25 KM, što je povoljnije od onog što smo imali prošle godine. Na ovaj način mi želimo da sustignemo rekordnu 2016.godinu, kada smo otkupili od naših kooperanata 1850 tona krastavca kornišona.Imali smo problema poslije toga, ali sada smo postigli čvrste dogovore i neće biti problema da ispoštujemo cijene koje nudimo”, ističe Selimović.

Kornišoni su veoma važni, posebno tokom zimskih dana, jer se ova kultura uglavnom koristi kao salata u ovom periodu, a o tome Selimović kaže:

“Kornišoni su vrsta krastavaca koji se koriste za spremanje zimnice. Selekcijom se dobilo dosta raznih sorti, ali je u stvari najvažniji period  kada će se oni brati , pošto se razvrstavaju po klasama. Klase kod kornišona su jasno podjeljene prema dimenzijama krastavaca koji se beru.Pri tome je važno kazati da je kod njihovog uzgoja bitna dobro organizovana berba, jer se ona obavlja svaki dan i tu ne smije biti propusta.To naši kooperanti dobro znaju, imaju dovoljno iskustva, a svake zime i općinska služba za podršku poljoprivrednicima organizuje edukacije, tako da ćemo svi zajedno spremno dočekati novu sezonu”.

Podsjećamo da Udruženje poljoprivrednih proizvođača Kornišon ima vlastitu otkupnu stanicu u Svojatu, sa klasifircirnicom i hladnjačom. Otkupne cijene su zagarantovane, što kooperantima omogućava sigurnu zaradu, kada je u pitanju proizvodnja i plasman krastavca kornišona./Š.G./