UPFBiH: Pivrednici FBiH o posljedicama pandemije koronavirusa

Sarajevo, 12. marta/ožujka 2020. – Sutra će u Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine biti održan sastanak predstavnika Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, P/GKFBiH, industrijskih grana koje su u najvećoj mjeri pogođene posljedicama pandemije koronavirusa u svijetu.

Na sastanku će biti dogovoreni prijedlozi zaključaka i zahtjeva prema Vladi Federacije BiH, kako bi se barem dijelom ublažile posljedice pandemije koronavirusa i recesije koja je već prisutna u svjetskoj privredi.

Kompanije u Bosni i Hercegovini već duži vremenski period osjećaju posljedice pandemije od problema sa nabavkom robe i repromaterijala, a situacija je kulminirala u posljednjih 15 dana sa eskalacijom pandemije u regionu i Evropi.

BH kompanije imaju problem sa realizacijom dogovorenih ugovora vezanih za izvoz proizvoda, jer je Srbija u potpunosti zatvorila granice, dok se u narednih dan-dva očekuje da to uradi i Hrvatska. Turističko-ugostiteljska djelatnost je naročito pogođena, jer je postotak otkazivanja hotelskih aranžmana iznad 90 posto. Otkazuju se realizacja ranije najavljenih i dogovorenih projekata.

Kako nema naznaka da bi na svjetskom tržištu moglo doći do normalizacije privrednih tokova, krajnje je vrijeme da vlasti u FBiH i BiH reagiraju i donesu program mjera za pomoć privredi.

„Želimo proaktivno djelovati i predložiti mjere koje će ublažiti posljedice pandemije koronavirusa i zastoja u privrednim djelatnostima. Ukoliko se pravovremeno ne reagira, posljedice će osjetiti svi – privreda u prvom redu, ali i uposlenici, građani, budžetski korisnici. Zbog toga smatramo da svi zajedno trebamo učestvovati u kreiranju mjera i sprečavanju privrednog kolapsa“, kažu u UPFBiH./Mirela Haskić/