UR “Bosna”:Pedeset godina uspješnog rada

Razvoj ugostiteljstva u gradu datira od samih začetaka naseljavanja ovih prostora.Međutim, rijetkost je da se neko toliko održao kao što je to slučaj sa našom poznatom Ugostiteljskom radnjom ćevabdžinicom slastičarnom “Bosna”.Kafe “Bosna”lane je navršila punih pola stoljeća od početka svog rada.

Muhamed Tahiri je otvorio svoju ćevabdžinicu u Živinicama kraj kapije Konjuha 1971.godine i od tada neprestano radi, uporno razvijajući svoj porodični biznis, koji je već prerastao u tradiciju.

“Poklanjamo najveću pažnju kvalitetu našeg slanog i slatkog programa, nadaleko smo poznati po ćevapima i drugim jelima sa roštilja, kao i burecima, a takođe i veoma kvalitetnim kolačima i tortama.To je naša tradicija koja traje 50 godina.U novi objekat u Ulici Alije Izetbegovića preselili smo 1985.godine”, kaže nam Muharem, koji sa bratom Emirom  nastavlja voditi ovu uspješnu ugostiteljsku firmu.

Nadalje saznajemo od Muharema da je nakon oca Muhameda i aktuelnih upravitelja, u rad angažovana i treća generacija porodice Tahiri:

“Priča oko ćevapa je duga, svi imaju neki svoj recept, naš se pokazao među najboljima, jer ovdje naši sugrađani još od najmlađih godina dolaze i ne mijenjaju običaj da ih baš mi uslužimo.Često nam kažu naši sugrađani koji rade u inostranstvu da, kada dođu u svoj grad, porodici i prijateljima, ne broji se ako ne navrate na ćevape, pite  i kolače u našu “Bosnu”.Kao već što sam rekao, u radu je naša treća generacija i tu su sada naši mlađani Fikret, Ajdin i Muhamed, tako da je budućnost zagarantovana”.

Kafe ćevabdžinica slastičarna “Bosna” prije 50 godina započela je samo sa dva zaposlena radnika, dok je danas ta brojka na blizu 30 zaposlenih, ili tačnije napisano 28.

“U planu je dalje širenje kapaciteta, jer imamo sve više gostiju.Tokom dugog perioda rada uvijek smo širili kapacitete osloncem na vlastite snage, bez uzimanja kredita ili neke bespovratne pomoći.Dobrom organizacijom posla i domaćinskim gazdovanjem ni rezultati neće izostati”, kaže nam Muharem Tahiri, kojemu smo poželjeli još mnogo uspjeha u radu njihove i naše “Bosne”, jedinstvenog ugostiteljskog brenda u gradu./Š.G./