Uvod u obilježavanje Sedmice održivog razvoja u BiH

U četvrtak i petak, 6. i 7.oktobra, u Sl Industry Hotelu Trebinje, sa početkom u 10 sati održava se panel diskusija o temi „Mikrokreditni sektor u funkciji održivog razvoja“.

Ovaj događaj predstavlja uvod u obilježavanje Sedmice održivog razvoja u BiH, koja se od 7. do 14. oktobra obilježava u našoj zemlji i cijelom svijetu. Mikrokreditni sektor u BiH i svijetu je prepoznat kao jedna od važnih poluga za ostvarenje osam od 17 definiranih ciljeva održivog razvoja: svijet bez siromaštva, svijet bez gladi, zdravlje i blagostanje, postizanje rodne jednakopravnosti i ekonomsko osnaživanje žena, promicanje ekonomskog rasta i zapošljavanja, podrška industrijama, inovacijama i razvoju infrastrukture i smanjenje nejednakosti.

Vodeći eksperti iz BiH će kroz panel diskusije dati konkretan doprinos i sagledavanje navedenih ciljeva, a sve kroz prizmu ubrzavanja aktivnosti na jačanju procesa i uloge socijalnog finansiranja, jačanja ulogu žena i mladih u biznisu, podizanja svijesti o korištenja obnovljivih izvora energije kako kod stanovništva, tako i mikro i malih preduzeća te isticanjem značaj jačanja poljoprivrednog potencijala uz upotrebu novih tehnologija. Također se želi naglasiti ključni značaj inovativnosti i digitalne transformacije bh. društva u svim segmentima.

Panel diskusiji će prisustvovati predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva finansija i Ministarstva finansija Republike Srpske, Agencija za bankarstvo Republike Srpske i Federacije BiH, Evropske unije, EBRD, UN, akademske i poslovne zajednice, međunarodnih institucija te predstavnici mikrokreditnog sektora u BiH.

Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini AMFI organizira ovaj događaj uz podršku Finance in Motion i članica udruženja./Almasa Bajrić/