Wizz Air:Najniže emisije ugljika

Sarajevo, 9. januar-Wizz Air, evropska najbrže rastuća i ekološki najodrživija aviokompanija na globalnom nivou ,obavijestila je da je njena prosječna emisija ugljika za 2022.godinu iznosila 55,2 grama po putniku/km, da je 15,4 posto niža u odnosu na 2021. godinu i najniža je ikada zabilježena u jednoj kalendarskoj godini.

Wizz Air ima najniže emisije ugljika po putniku/km među svim konkurentskim aviokompanijama i posvećen je daljem smanjenju intenziteta emisije ugljika za 25 posto do 2030. godine. Sastavni element Wizz Air strategije održivosti je obnova flote.

Aviokompanija kontinuirano dodaje nove avione Airbus A321 neo u svoju flotu i zamjenjuje starije avione, sa 34 Airbus A321 neo aviona dodata u flotu 2022. godine. Planirano je da udio novih aviona “neo” tehnologije u floti Wizz Aira premaši 50 posto do kraja tekuće finansijske godine. Trenutno aviokompanija upravlja flotom od 177 Airbus aviona sa prosječnom starošću od 4,6 godina, što je znatno ispod prosječne starosti flote njenih glavnih konkurenata od oko 10 godina.

Novi Airbus A321neo uključuje najnovije tehnologije u avijaciji i nudi značajne ekološke prednosti, sa skoro 50 posto smanjenjem otiska buke, 20 posto smanjenjem potrošnje gorivai 50 posto smanjenjem emisije azotnihoksida u odnosu na prethodni model. Wizz Air je najveći operater Airbus A321 neo u Evropi i ima jednu od najvećih samostalnih narudžbi na globalnom nivou od preko 300 aviona ovog tipa, što će pomoći aviokompaniji da postigne svoje ciljeve održivosti.

Pored svog ambicioznog programa obnove flote, Wizz Air konstantno radi na inicijativama za uštedu goriva i na poboljšanju povezane analize podataka. Aviokompanija je također potpisala Memorandum o razumijevanju sa Airbusom, kako bi istražila potencijal za letjelice na vodonik, isa OMV-om za snabdijevanje održivim gorivom za vazduhoplovstvo između 2023. i 2030.godine. Ova partnerstva jačaju posvećenost Wizz Aira smanjenju intenziteta emisija do kraja decenije.

Johan Eidhagen,glavni službenik za ljudstvo i pitanja zaštite životne sredine, socijalne politike i odgovornog upravljanja (ESG) u Wizz Airu, rekao je:

„Ponosni smo što putnici Wizz Aira donose ekološki najodgovorniji izbor kada odluče da lete s nama. Postigli smo vodeću poziciju u oblasti održivosti upravljajući najefikasnijim i najmodernijim avionima i fokusirajući se na pozitivan uticaj. Zahvalni smo za naporan rad svih uposlenika, kako bismo postigli da imamo godišnji rezultat sa najnižim ikada mogućim intenzitetom ugljika”./Minela Pamuk/