Živiničanin Adnan Nukić,inženjer automatike u avionskoj industriji

Iako je pandemija korona virusa znatno utjecala na povećanje stope nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini, ali i Tuzlanskom kantonu, ne jenjava ni porast odlaska stanovništva iz BiH, kako zbog neuređenog sistema, tako i zbog nemogućnosti pronalaska posla u struci.

Živinice kao grad bilježe dobar broj mladih i uspješnih ljudi koji su konkurentni na tržištu rada, ali zbog daljeg usavršavanja i prikupljanja znanja koja će prenijeti na domaće tržište odlučuju se na rad u inostranstvu.

Živiničanin Adnan Nukić, odmah nakon završetka studija elektrotehnike u Tuzli pronalazi posao u Njemačkom centru za robotiku u univerzitetskom Gradu kao inženjer automatike i robotike, a uporedo počinje raditi i na projektima u Njemačkoj preko matične firme „Masterwerk“ čiji fokus je stavljen na autoindustriju, gdje je dobio i stalno zaposlenje.

„Trenutno sam angažovan na projektu u kompaniji „Airbus“ na poziciji PLC programera .Kada se govori o odlasku iz Bosne i Hercegovine u fokusu se ne stavljaju samo mladi ljudi, nego i sve generacije, a činjenica koja najviše pogađa jeste da odlaze iz zemlje najobrazovaniji i najsposobniji ljudi”, navodi Adnan i kaže da prednost bržeg zaposlenja prvenstveno se odnosi na pravac kojim on ide.

„Što se tiče mog usmjerenja, ali i prilike za rad u inostranstvu, diploma je priznata u potpunosti, potreban je samo prevod na Njemački jezik. Ovaj kadar je dosta tražen, pa je to ujedno i dobra strana da se lakše dođe do posla, a pri tome potvrda o poznavanju jezika nije potrebna prilikom apliciranja u ambasadi“.

Adnan smatra kako mladi mogu pronaći posao ukoliko budu uporni u slanju prijava, a to je upravo zaključio iz svog primjera. Danas se može pohvaliti dobrim radnim iskustvom iza sebe, a u budućem periodu želi prikupiti još više znanja iz oblasti automatizacije i robotike jer smatra kako za ovo usmjerenje tek dolazi vrijeme u našoj državi.

„Što se tiče potrebe za ovim kadrom u našoj zemlji, bit će ga još više u budućem periodu, jer se sve više uvodi automatizacija u pogone, i više ne predstavlja luskuz nego potrebu, ukoliko se želi ostati konkurentat na tržištu“, naglašava Nukić.

Automatizacija je zapravo tok prenosa rada sa čovjeka na strojeve i prati razvoj tehnologije u proizvodnji, te oblikuje provedbu, upravljanje, ali i druge procese izravnog ljudskog djelovanja. U procesima automatizacije koriste se znanja iz područja elektronike, strojarstva i računarstva, a prema riječima mladog Živiničanina poslodavci moraju ispoštovati rokove koje dogovore.

„Pogrešno je mišljenje da automatika izbacuje ljude i ostavlja ih bez posla, automatika i robotika olakšava ljudima koji su radili po osam i više sati dnevno prateći proces, a s druge strane čini posao zanimljivijim. Meni je cilj raditi vani i svo prikupljeno znanje prenijeti kod nas“, zaključuje Adnan.

Iako je odlazak mladih iz države goruća tema, s druge strane može postati i dobra priča za budućnost. Živinice su grad koji u posljednje vrijeme razvija industrijsku zonu, ali ulaže i u tehnologiju i samim time se može pohvaliti da će otvarati nova radna mjesta za mlade generacije, koje će u međuvremenu visoke standarde donijeti kako u državu, tako i ovaj Grad. Adnan je pozitivan primjer toga, da je razlog odlaska i rada u inostranstvu, zapravo bolja budućnost za našu državu./N.Č./