Do kada ćemo nesreću koristi za podizanje cijena?

Poznato nam je od ranije u mnogo slučajeva kada se dogodi neka prirodna nepogoda, odmah dolazi do povećanja cijena.Takovo stanje analizirao je dr.Nurdin Ćehajić, o čemu donosimo više riječi u nastavku!

“U vrijeme poplava 2014. godine cijena vode za piće bila je enormno visoka, a čini mi se i gumenih čizama i druge za tu (ne)priliku neophodne opreme. Ok. Svi trebamo dobiti novu šansu da budemo solidarni i da ne koristimo prirodnu ili drugu nesreću za lično bogaćenje.

COVID 19 je bio prilika za takvo nešto. No međutim, umjesto minimalnog povećanja osnovnih životnih namirnica njihove cijene rastu od 40 do 90 %, iako su cijene goriva bile znatno niže u poređenju sa onim prije pandemije. Preživjeli smo. Oni koji su imali priliku da budu bolji i humaniji nisu je iskoristili. Bez onih koji ovo teško vrijeme nisu preživjeli krenuli smo dalje, nadajući se boljem životu.

Nadali smo se da nećemo doći u “već viđenu” situaciju i da naša elementarna egzistencija i naše dostojanstvo neće ponovo zavisiti od “onih istih” koji svoj “poslovni uspjeh” umnogome grade koristeći krize, kako bi se preko leđa običnih građana nastavili bogatiti. Uzalud. Ti isti su ponovo na sceni i “sudbinski su nam predodređeni”, da od njihove dobre volje zavisi da li ćemo moći grijati svoje najmilije, ne daj Bože bolesne ili korisnike zdravstvenih, školskih i drugih ustanova. Oni su dobili još jednu šansu i samo će je još matematički tačnije iskoristiti.
A šta radi vlast?

Hoće li iskoristiti mehanizme vlasti ili će i ona propustiti ko zna koju šansu da bude odgovorna i socijalno osjetljiva prema svojim građanima? Bojim se da je odgovor NE.

Zato, dragi moji, želim Vam što više neovisnosti od “naših” ili “Vaših” u pogledu nabavke vode, hrane, lijekova i energenata, bez obzira koja je vlast, ali ona vlast koja je naše živote svela na ravan da molimo za brašno, vodu, ulje, energente i lijekove zaslužuje u najmanju ruku smjenu./Nurdin Ćehajić,kandidat za Parlament FBiH/