GO SDP Živinice: Saopštenje za javnost

Pozivamo gradonačelnika da hitno pripremi i uputi vijećnicima na izjašnjavanje prijedlog rebalansa budžeta za 2020.godinu. Niz je stavki u budžetu koje nemaju svoju svrhu u ovom momentu dok istovremeno nedostaje sredstava za nabavku zaštitne opreme uposlenih u Domu zdravlja.

Istovremeno tražimo od vas da iskoristite svoje zakonsko pravo i upozorite predsjedavajućeg vijeća na nezakonit rad i pokušaj vođenja GV.

Nedopustivo je i krajnje bahato tražiti od vijećnika putem SMS da se izjašnjavaju o prenosu ovlasti predsjedavajućem i gradonačelniku kako bi isti vršili preraspodjelu sredstava unutar budžeta jer je to isključiva nadležnost Gradskog vijeća.Napominjemo da smo upravo nedavno inicirali izmjenu Poslovnika o radu Gradskog vijeća kako ne bi došli u bezizlaznu situaciju, već da bi stvorili uslove da gradsko vijeće radi poslove iz svoje nadležnosti, a nikako da se vrši nezakonito ovlaštenje predsjedavajućeg i gradonačelnika.

Iz tog razloga, gospodo iz vlasti, želimo vas podsjetiti da postoje zakoni, nadležnosti, pravila rada i ponašanja i u vrijeme nesreće!Ponižavajuće je, za sve građane, da u ovakvoj situaciji kada se borimo da savladamo nevidljivog neprijatelja moramo boriti da savladamo i vas.

Prestanite se baviti samopromocijom već se prihvatite posla kako bi olakšali kategorijama koje su najviše pogođene u prvom valu pandemije, a to je radna snaga u ugostiteljstvu i obrtu.

Ne čekajte i ne ugledajte se na nesposobnu Novalićevu komičarsku ulogu u cijeloj ovoj situaciji. Svaka grana privrede se spašava dok se može spasiti, a ne kada sve legne, onda nema povratka i neće se imati šta spasiti.

Sredstva koja su nepotrebna i neće biti od koristi, bar građanima, u narednom periodu potrebno je usmjeriti na CZ, kao i pomoć u vidu subvencija za očuvanje radnih mjesta.

Neophodno je obezbijediti opremu za uposlenike DZ koja im je prijeko potrebna. Na to je nedavno ukazivao dr. Mirsad Šljivić. Ovom prilikom GO SDP Živinice najoštrije osuđuje napad na imovinu dr. Mirsada Šljivića i pokušaj zastrašivanja. S tim u vezi tražimo od nadležnih organa da što prije otkriju motiv i počinioce ovog dijela. Obzirom da živimo u demokratski uređenoj državi, što podrazumjeva pravo na slobodu mišljenja svakog pojedinca, ovih dana smo bili svjedoci napada koji predstavlja napad na sve koji misle svojom glavom i imaju drugačiji stav i mišljenje. Želimo vjerovati da ovaj vandalski čin nema političke pozadine.

Potrebno je staviti interes građana na prvo mjesto, a zanemariti sujetu i potrebu za medijskom pažnjom u ovoj kriznoj situaciji.SDP je sa željom da pomogne u rješavanju ove situacije u kriznom periodu analizirao budžet i uočio niz stavki koje se daju korigovati.

Neminovno je da će doći do pada prihoda, tako da je potrebno izvršiti korekciju na poziciji neporeznih prihoda i tražiti mišljenje od Federalnog ministarstva finansija o procjeni prihoda od poreza./GO SDP Živinice/