Kako nas Vlada TK uvodi u”spiralu duga”koja nas je ranije koštala socijalnih nemira

Tuzlanski kanton, prema pokazateljima za 2022. godinu, ima u svojoj historiji najveći Budžet, koji iznosi preko 485 miliona KM. U planiranom budžetu imamo nevjerojatnu situaciju u koju nas je uvela aktuelna Vlada TK koja se planira ZADUŽITI za 4 miliona KM da bi zadovoljila apetite budžetskih korisnika ili bolje rečeno da bi osigurala glasačko tijelo za nastupajuće opće izbore. Na ovaj način Vlada TK, nas uvodi u „spiralu duga“ koja nas je koštala socijalnih nemira baš u vrijeme kad je Vladu predvodio tadašnji premijer iz SDP-a. Trebalo nam je sedam godina da se oporavimo, a onda nas aktuelna Vlada želi ponovo zadužiti.

Izvjesno je da će 2022. godina biti obilježena produženim negativnim utjecajem pandemije na zdravstvstvo i ekonomiju. Uzavrela politička situacija uzrokovana unutarnjim silama zla podstaknuta iz susjednih ali i nekih europskih zemalja ukazuje sigurnosne prijetnje, a stalno povećanje cijena ukazuje da će značajan broj građana našeg kantona ući u zonu siromaštva. Je li Vlada TK imala osjećaj za vanjske prijetnje prilikom izrade prijedloga Budžeta za 2022.godinu? Prema iznosima stavki na ministarstvima zdravstva, privrede, poljoprivrede, unutrašnjih poslova izvjesno je da nije. Iznosi ovih ministarstava su ostali na nivou predloženih ili neznatno uvećani. Nema sredstava za robne rezerve iz kojih bi se moglo intervenirati i pomoći ugroženim građanima, nema sredstava za opremanje policije, nema sredstava za zdravstvenu zaštitu, nema sredstava za privredu. Mišljenja sam, da je sa pomenutog aspekta, Vlada TK propustila mogućnost da pokaže odgovornost prema građanima, njihovoj sigurnosti, egzistenciji, zdravstvenoj zaštiti, a prema privrednim subjektima od kojih očekujemo povećanje dobiti a time i poreza od dobiti potvrdila maćehinski odnos.

Kapitalni izdaci su planirani u iznosu od 21,86 miliona KM, cca 4,2% od iznosa Budžeta. Ovaj iznos i procenat potvrđuju rastrošnost Vlade i njeno zanemarivanje razvoja. Još je žalosnije da ni ovaj iznos najvjerovatnije neće biti realizovan kao što ni u 2021. godini nisu realizovani kapitalni projekti, najbolji primjer Kampusa Univerziteta u Tuzli, planirano 1,9 miliona KM a nije realizirano ništa.

Stranka demokratske akcije ima rješenje./Vaš dr. Šekib Umihanić -Predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK/