KO SDP BIH Tuzla: Saopštenje za javnost

Vlada Tuzlanskog kantona, predvođena SDA, nastavila je sa, višegodišnjom praksom, smjenjivanja nepodobnih kadrova na rukovodećim pozicijama i stranačkog „uhljebivanja“. Naravno, pri tome ne vodeći računa o kršenju zakonskih procedura i višemilionskim tužbama, koje će u konačnici platiti građani TK.

Prema našim saznanjima, štete po budžet TK zbog nezakonitih smjena direktora škola,a kroz izmjenu Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, procjenjuju se na preko 3 miliona KM.

Tužilaštvo TK je „zatrpano“ krivičnim prijavama protiv školskih odbora, jer je teret nezakonitih smjena prebačen na njih. Tužilaštvo TK je, prema informacijama koje dobijamo sa terena, već započelo sa istražnim radnja i obavljenoje nekoliko razgovora sa smijenjim direktorima i članovima škokskih odbora. U narednim danima se očekuje podnošenje krivičnih prijava za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Također, poslanici opozicije su pokrenuli ocjenu ustavnosti za sporne zakone pred Ustavnim sudom.Pored nezakonitih smjena direktora škola u TK, Ministarstvo obrazovanja TK je, navodnom brigom za boračkom populacijom, kroz izmijenjeni Pravilnik o prijemu nastavnika u osnovnim i srednjim školama,napravilo više štete nego koristi.Očigledno je da Vlada TK i SDA izmijenjenim Pravilnikom želi zbrinuti određenu grupaciju stranačkih aktivista, dok istovremeno diskriminira djecu porodica šehida i poginulih boraca, RVI i demobilisanih boraca koja ponovo neće biti zaposlena.

Praktično ovim Pravilnikom, naprimjer,zlatni student sa državnog univerzitetaili sin demobilisanog borca, ne može biti primljen u radni odnos,bez obzira što je radio na određeno radno vrijeme 15 godina, jer prednost nad njim ima SDA-ov“jurišnik” koji je završio fakultet u Karakaju, na Palama ili Bijeljini u šestoj deceniji života.

Vlada TK i Ministarstvo obrazovanja, na čijem čelu su kadrovi SDA, na ovaj način, zbog sitnosopstveničkih i stranačkih interesa, urušavaju obrazovni sistem u TK, degradiraju stečena znanja studenata na državnim fakultetima, nanose finansijsku štetu budžetu Kantona i potiču još veći egzodus iz Bosne i Hercegovine mladih, obrazovanih i stručnih osoba./Služba za informisanje KO SDPBiH Tuzla/