KO SDPBiH Tuzla:Saopštenje za javnost

 

-Rudarima se mora vratiti dostojanstvo i obezbijediti bolji uslovi rada

KO SDP Tuzla smatra da buduća vlast u FBiH i Tuzlanskom kantonu mora posvetiti više pažnje stanju u elektroenergetskom sektoru, a posebno poboljšanju uslova radazaposlenih u rudnicima uglja u FBiH.

Kada nam građani Tuzlanskog kantona poklone svoje povjerenje na Općim izborima, 2.oktobra 2022.godine, bez odlaganja i što hitnije ćemo biti usmjereni naobezbjeđenju sredstva za realizaciju Plana investicionih ulaganja u elektroenergentskom sektoru i modernizaciju rudnika uglja u FBiH.

Energentska kriza u svijetu i rat u Ukrajini su pokazali da se moramo osloniti na vlasite resurse i stvoriti uslove za energetsku neovisnost. Trenutna kriza, po svemu sudeći, se neće okončati u narednih nekoliko godina i zato je na nama da brzo reagujemo i kroz kapitalne investicije u rudnicima uglja našim građanima osiguramo stabilno snadbijevanje električnom energijom i ugljem.

Poučeni greškama aktuelne vlasti, nećemo dozvoliti da građani Tuzlanskog kantona u grijnu sezonu uđu bez ogrjeva, a da rudari svoja prava traže na protestima.Više se ne smije ponoviti situacija iz ove godine da za građane Tuzlanskog katona na pragu zime nema uglja, jer je ovaj energent iz naših rudnika prodat u Srbiju. Snadbijevanje teremoelektrana i domaćeg stanovništva mora biti prioritet, a višak uglja, ukoliko ga bude, može se prodati u inostranstvo.

Rudarima se mora vratiti dostojanstvo i poštovanje, a njihove plaće moraju biti izjednačene sa uposlenicima EP BiH, koji zahvaljujući rudarima uživaju sve privilegije.

Pozivamo građane Tuzlanskog kantona da na Općim izborima, 2.oktobra, kazne odgovorne zbog lošeg upravljanja rudnicima, neodgovornog i nepravednog odnosa prema rudarima, ali i građanima koje su, svojim nemarom i sitnosopstveničkim interesima, doveli u vrlo neizvjesnu zimsku sezonu.

KO SDPBiH Tuzla poziva građane da svojim glasanjem pošalju u historiju one koji ne rade u interesu vlastitog naroda i kojima je novac važniji od života i zdravlja vlastitih građana./Služba za informisanje KO SDPBiH Tuzla/