Mirela Trepanić Grbešić: Bobra protiv raka grlića materice mora početi na kantonalnom nivou

Skupština Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojila inicijativu koja predviđa da se u kalendar imunizacije uključi dobrovoljno vakcinisanje djevojčica protiv Humanog papiloma virusa – HPV. Mirela Trepanić Grbešić, zastupnica Naše stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona koja je podnijela inicijativu, smatra da je ovo značajan problem na kojem moramo odmah početi raditi.

”Sve je veći broj oboljelih žena od raka grlića materice u Federaciji, a posebno zabrinjava trend povećanja oboljenja kod mladih žena i djevojaka u Tuzlanskom kantonu. Oko 90% slučajeva raka grlića materice je izazvano određenim tipovima humanog papiloma virusa (HPV). Ovaj tip raka nema simptome u ranim stadijima i promjene na grliću materice se mogu otkriti na vrijeme tek redovnim ginekološkim pregledima i Papa-testom. Postoje HPV vakcine koje štite od ovog oblika raka.

Zemlje u okruženju, kao što je Hrvatska, već 10 godina imaju ovaj program prevencije dobrovoljnog vakciniranja djevojčica, a u Velikoj Britaniji je zahvaljujući vakcinaciji ovaj tip raka gotovo iskorijenjen. Nadam da će se ova inicijativa što prije realizovati i da ćemo kolektivno raditi više na promociji zdravlja, posebno reproduktivnog zdravlja. Nužno je da inicijativa bude usvojena i na nivou Federacije BiH, na čemu ću kao delegatkinja Doma naroda FBiH te u korelaciji sa kolegama u Predstavničkom domu FBiH raditi”, poručila je Mirela Trepanić Grbešić, zastupnica Naše stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona./Odjel za odnose s javnošću/