Mladi i izbori-Denijal Mukinović, SBB

Predizbornu kampanju za lokalne izbore ovoga puta karakeriše, između ostalog, povećano interesovanje mladih da se aktivno uključe u politički život i pokušaju osvojiti povjerenje birača.

Kandidat za OV Živinmice Denijal mukinović je kanidat SBB za Općinsko vijeće Živinice. Student je na medicine, a za govornicom na promotivnom skupšu u Živinicama nedavno je izjavio:

“Nemam neko političko iskustvo, ali to što sam odlučio da se aktivno počnem baviti politikom nije tek mladalački hir. Student sam 5. godine Medicinskog fakulteta u Tuzli pa je medicina i najčešća tema o kojoj razgovaram sa svojim prijateljima, rođacima. Međutim, ti naši razgovori zadnju godinu dana uglavnom su obilježeni pitanjima o učenju stranog jezika i napuštanju naše zemlje nakon što dobijem diplomu ljekara.
U početku sam olako prelazio preko tog pitanja, a onda mi je počelo smetati to što se nama mladim ljudima kao jedina izvjesna budućnost nameće odlazakiz Bosne i Hercegovine. Počelo mi je smetati što to tako olako govorimo i zaključujemo, a što prije nego to kažemo i ne razmišljamo o drugoj opciji.

U ovom gradu, u ovoj zemlji samo rođeni. Tu je naša porodica, naši prijatelji. Tu samo odrasli. Tu razumijemo i neizgovoreno značenje svake riječi. Tu smo učili o onome što smo željeli. Imali sjajne profesore i vrlo dobre uslove za školovanje. Tu smo kao osnovci sanjarili kako ćemo kao momci i djevojke ići na koncerte u našim Živinicama, na premijere filmova, pozorišne predstave ili pratiti utakmice naših sportskih klubova, kako ćemo u Živinicama živjeti i raditi. Mi smo dio Živinica i Živinice su dio nas.

Sve ovo što smo dobili trebamo ostaviti i otići? Imamo li pravo ovo uzeti, a onda ništa ne učiniti da pomognemo da naša zajednica ojača i da svima nama bude bolje? Smijemo li samo misliti na sebe? Imamo li pravo ne boriti se za ono o čemu smo sanjarili?

Ne želim biti dio statitske bosanskohercegovačkih mladih ljudi, koji bolji život traže izvan granica Bosne i Hercegovine.Želim biti sa svojim narodom i boriti se za bolje Živinice sa ljudima iz Saveza za bolju budućnost Općinskog odbora Živinice. Smatram da mladi ljudi moraju biti aktivni i ne prepuštati drugima da govore i odlučuju u njihovo ime.

Izjave kao što „ Na mladima svijet ostaje” ili „Mladi predstavljaju našu budućnost” smo mogli čuti bezbroj puta. Nažalost, na ovim se riječima sve završi. I onda opet sve ispočetka. Mladost zrači znanjem, energijom, snagom, maštom i kreativnošću koja je u ovom trenutku neophodna trenutnoj političkoj sceni kao pokretačka snaga promjena i utjecaja na određene odluke koje su od velike važnosti ne samo za mlade, nego i za društvo u cjelini.

Zamolite Vašu rodbinu, prijatelje, komšije da nas 2. oktobra ne daju u bescjenje i da nam daju priliku da preuzmemo odgovornost i dokažemo koliko vrijedimo, a siguran sam da Vas nećemo iznevjeriti”, rekao je Denijal Mukinović, a vjerujemo da ovako razmišlja velika većina mladih!